Det var nästan av en slump som Marie och Jim Bohlen kom på en plan för hur de skulle protestera mot USAs kärnvapentester vid Amchitka, en avlägsen ö i Alaska. Det var i Vancouver 1970, och paret Bohlen – som var en del av en liten grupp miljöaktivister som kallade sig ”Don’t Make a Wave Committee” – hade diskuterat vad de skulle kunna göra för att försöka stoppa den planerade kärnvapensprängningen, när Marie Bohlen föreslog: ”Vi borde segla dit med en båt.”

Senare samma dag ringde en reporter från Vancouver Sun till Jim Bohlen för att fråga hur de planerade att protestera mot det planerade kärnvapenprovet. Osäker på vad han skulle säga till journalisten, utbröt Jim: ”Vi hoppas kunna segla en båt till Amchitka för att konfrontera bomben.” Berättelsen trycktes dagen efter och planen var fastställd. 

Dorothy and Irving Stowe stand together outside, with Bree Drummond, Jim Bohlen, and Rod Marining nearby in 1971. All wear yellow and green Greenpeace T-shirts.
Dorothy och Irving Stowe, med Bree Drummond, Jim Bohlen, och Rod Marining 1971. © Photo courtesy of Robert Stowe

Don’t Make a Wave-kommittén döptes snart om till ”Greenpeace”, och paret Bohlens plan – att chartra en gammal fiskebåt och segla upp till platsen för den planerade kärnvapensprängningen i Alaska – skulle bli Greenpeace första expedition någonsin.

För att samla in de nödvändiga medlen för att chartra den gamla fiskebåten och ta sig till Alaska, bad en annan medlem i kommittén, Irving Stowe, sångerskan Joan Baez att arrangera en insamlingskonsert för att finansiera kampanjen. Baez kunde inte närvara, men presenterade Stowe för Joni Mitchell, som gick med på att spela, och tog med sig den då stigande stjärnan James Taylor. Evenemanget, som hölls i Vancouver i oktober 1970, samlade in $17 000, tillräckligt för att hyra en båt och lite andra utgifter.

1970: Joni Mitchell och James Taylor uppträder för att samla in pengar till den första Greenpeace-expeditionen 

James Taylor berättar om upplevelsen när han spelade på Amchitka-konserten med Joni Mitchell, Vancouver, 1970.

Därmed är själva ursprunget till Greenpeace sammanflätat med musik. Kreativiteten, modet och direktaktionerna för att försvara vår värld blev en del av Greenpeace DNA från de första dagarna, och möjliggjordes genom musik.

Denna symbios har fortsatt i fem decennier. Här är några av höjdpunkterna. 

1989: Greenpeace-albumet som tog Moskva med storm (och byggde vårt ryska kontor) 

Den 6 mars 1989 släpptes ett samlingsalbum med 25 spår, med titeln ”Greenpeace: Breakthrough”, i Sovjetunionen. Intäkter skulle användas för att etablera Greenpeace i Ryssland. Avtalet, som ingicks med det statliga skivbolaget Melodiya, innebar att åtta miljoner dubbelalbum och 500 000 dubbelkassetter släpptes, vilket representerade den första stora utgivningen av västerländsk rockmusik i Sovjetunionen.

Varje album innehöll också ett 16-sidigt häfte som gav en översikt över världens stora miljöproblem och introducerade Greenpeace för den ryska allmänheten. Artisterna, som alla donerade sina låtar till albumet, inkluderade Peter Gabriel, Pretenders, Dire Straits, U2, Eurythmics, Talking Heads, Sting, Grateful Dead och Bryan Adams. Ett dussin av artisterna åkte sedan till Moskva för albumets lansering. Inom några timmar såldes en halv miljon skivor och 15 maj hade över en miljon skivor sålts. 

En sovjetisk journalist sa: ”Varje gång du ansluter en elektronisk apparat i Sovjetunionen hör du Greenpeace-albumet spelas.” 

The Edge från U2 och Annie Lennox från Eurythmics på Röda torget i Moskva för releasen av ”Greenpeace: Breakthrough”.

90-talet: U2, Public Enemy och Kraftwerk går ihop för att stoppa Sellafield 

Framgången för Greenpeace samarbeten med musiker under 80-talet fortsatte att utvecklas under de kommande decennierna. Greenpeace hade blivit ett globalt varumärke tack vare kombinationen av kreativa, rubrikskapande miljöaktioner och en växande rörelsen av människor över hela världen som engagerade sig i kampen mot miljömässiga och sociala orättvisor. 

Artisten Suggs från bandet Madness – en av bidragsgivarna till albumet från 1985 – höll med om att det inte gjordes tillräckligt för att skydda planeten och sa: ”Greenpeace är miljövänner som gör saker. De håller inga debatter, anordnar inga marscher, de bara gör saker.” 

1992 anslöt sig U2, till Public Enemy och Kraftwerk för att kampanja mot utbyggnaden av kärnkraftsanläggningen Sellafield i Storbritannien, genom en stor konsert där Kraftwerk framförde sin klassiker ”Radioactivity”. 

React Action with U2 at Sellafield Nuclear Plant in UK. © Greenpeace / Jim Hodson
React Concert Ticket

Kraftwerk framför ‘Radioactivity’ på Greenpeace React! 1992

2000-talet och framåt: Världsmusik 

In i det nya millenniet fortsätter vi att se världens främsta musiker stödja uppmaningen om en renare och grönare framtid genom sin musik. Musik och kultur spelar en avgörande roll i kampen för att skydda vår planet, genom att inspirera miljontals människor över hela världen att agera. Här är några av dem som gjorde exakt det. 

2016 följde det libanesiska bandet Mashrou’ Leila med Greenpeace på Rainbow Warriors skeppstur ”Sun Unites Us” för att öka medvetenheten om solenergins outnyttjade potential runt Medelhavet. Denna 360-videon var en av de första gångerna som Greenpeace använde tekniken i sitt kampanjarbete.
Scrolla runt i bilden för att se hela bandet och Rainbow Warrior i bakgrunden! 

En av de mest ikoniska Greenpeace-aktionerna de senaste åren kom bara ett par månader senare, när Greenpeace bjöd in den hyllade italienska kompositören och pianisten Ludovico Einaudi att framföra en av sina egna kompositioner framför Wahlenbergglaciären i Norra Ishavet.

Ludovicos komposition, Elegy for the Arctic, inspirerades av de åtta miljoner människor runt om i världen som efterlyste ett skydd för Arktis. Greenpeace-skeppet Arctic Sunrise tog Ludovico och hans flygel till Svalbard, och resultatet blev denna video, som sågs vara miljoner människor runt om i världen. 

En annan global superstjärna som gärna delat sin talang för att öka medvetenheten om hoten mot polarområdena är Radioheads Thom Yorke som skapade det här spåret exklusivt för vår Protect the Oceans-kampanj. 2018 reste Greenpeace till Antarktis för att bedriva vetenskaplig forskning och kräva skydd för en av de sista kvarvarande orörda regionerna på jorden. 

De fantastiska bilderna som togs under den expeditionen, i kombination med Thom Yorkes spår ”Hands off the Antarctic”, skapar en djupt rörande känsla av en miljö i fara – ett unikt ekosystem i desperat behov av skydd. 

Soundtrack för framtiden: Naturens egen musik

Under vår femtioåriga historia har Greenpeace haft turen att arbeta med några av planetens mest kända band och musiker, och nått ut till musik- och naturälskare genom att belysa vår tids viktigaste miljöfrågor. Det har dock inte alltid varit instrument och sångare som skapat musiken, ibland är det naturen själv som sätter soundtracket.

Ett vackert exempel på detta är Save Our Sounds project från 2017. Greenpeace Indonesien samarbetade med Jakarta-baserade DJ:n och producenten Ninda Felina, som reste in i hjärtat av Papuas regnskogar för att göra ljudinspelningar av den otroliga biologiska mångfalden i regionen. Ninda använde sedan dessa inspelningar för att skapa det hyllade spåret Birds of Paradise, som spelades på festivaler över hela världen. 

Ninda Felina spelar in ljud i regnskogen i Kalasou valley, i Sorong, West Papua.

Efter Save Our Sounds-projektet bestämde vi oss för att katalogisera och publicera en onlinedatabas med ljudinspelningar från Greenpeaces arkiv. Dessa inspelningar från våra miljökampanjer i bland annat Antarktis och Amazonas, gör det möjlighet för lyssnare att fördjupa sig i ljud från unika miljöer som de annars aldrig skulle kunna höra. 

Tyvärr riskerar vissa av dessa miljöer att permanent förlora sin ”bioakustiska profil” (den unika ljudbilden i en specifik miljö som regnskogen) och mångfald om inte omedelbara åtgärder vidtas för att skydda dem.

Kort efter att vi publicerade det här arkivet blev vi kontaktade av en ideell grupp av DJ:s och producenter av elektronisk musik, DJs for Climate Action, för ett samarbete i ett spännande projekt för att dela dessa inspelningar med världen. 

Ett urval av ljuden gjordes tillgängliga för nedladdning och vi bjöd in elektroniska musikproducenter från hela världen att skapa musik med dessa ljud, som svar på frågan: ’Hur låter vår framtid?’ 

En jury av erkända producenter av elektronisk musik valde sedan ut de bästa av de inskickade låtarna för ett samlingsalbum med titeln Soundtrack to the Future
Alla intäkter från albumförsäljningen kommer att ges till naturvårdsorganisationer som arbetar i de regioner där ljuden ursprungligen spelades in, för att försöka säkerställa att dessa livsmiljöer fortsätter att frodas och producera sin egen unika musik för kommande generationer. 

Från konserten som lanserade den första Greenpeace-expeditionen någonsin 1971, till samarbeten med de största musikerna på planeten, till kommande elektroniska musikproducenter som använder Greenpeace naturinspelningar för att skapa sina egna visioner om hur vår framtid kommer att låta, så är musik en djupt rotad del av Greenpeace historia. 

Om vi ska fortsätta inspirera de miljontals människor som vi behöver för att bygga miljörörelsen måste människor känna sig rörda, sammankopplade och inspirerade. Hur kan man göra det bättre än genom den glädje vi alla känner till musiken vi älskar. 

Det är därför musik och kultur spelar en så stor roll i kampen för den värld vi vill se, och varför vi hoppas kunna fortsätta denna tradition i ytterligare femtio år. 

Den amerikanska författaren och aktivisten Emma Goldman, sa det kanske bäst i sin biografi Living My Life redan 1931:

“If I can’t dance, I don’t want your revolution!

Matt Kemp
Multimedia Producer på Greenpeace International