Hur kan vi använda skogarna på ett sätt som är långsiktigt hållbart för skogsbruket, människorna, klimatet och den biologiska mångfalden? Det kommer vara fokusfrågan när fyra Greenspeakers från Greenpeace ska föreläsa och diskutera skogsfrågor under två veckor på elva platser.

Men vilka är då dessa Greenspeakers (som vi kallar greenpeaceföreläsare) och vad betyder skogen för dem?

Namn: Niclas Widmark
Gör: Håller på att starta en fundraising-app för ideella organisationer

Vad betyder skogen för dig?

Jag härstammar från Dalarna och är uppvuxen i delstaten Maine, i USA, (som liknar Sverige) så skogen har alltid varit en stor del av mitt liv. Det är svårt att sätta ord på vad skogen betyder för mig, och svårt att inte låta dryg, men i all ärlighet, precis som med haven och luften, mina vänner och min familj, och mina lungor och mitt hjärta, så är skogarna helt ovärderliga ur många synpunkter. De går inte att ersätta eller att leva utan.

Vårt nuvarande system håller på att förstöra allt jag nyss nämnde. Men så behöver det inte vara! Om vi arbetar tillsammans så kan vi inte bara hindra det värsta från att hända, utan även skapa en bättre värld. Det tycker jag är det viktigaste att komma ihåg: att av alla möjligheter för framtiden, så är en bättre värld alltid ett av alternativen. Greenpeace och miljörörelsen kämpar inte bara för miljön utan även för att alla ska kunna klara sig och leva värdiga liv.


Namn: Annalena Lohaus
Gör: Studerar Miljökommunikation & Management på SLU i Uppsala.

Min bakgrund är i skogsbruk. Skogen har alltid varit viktig för mig: Jag växte upp i en by i södra Tyskland, omgiven av skog. Att komma till skogen är lite som att komma hem. Det är viktigt för mig att det alltid finns skog – och därför studerade jag ekosystembaserat skogsbruk: För att lära mig hur vi kan bruka skogen utan att förstöra den.

Du kommer tillbringa två veckor av din sommar på denna resa norrut, vad har du för förhoppningar?

Jag hoppas att diskutera svenskt skogsbruk med människor som ser att det är problematiskt men också med personer som är av en annan åsikt och jag hoppas att flera människor kommer att engagera sig i skogsfrågan. 

Jag hoppas att fler kommer förstå att det är vi som har makten – Tillsammans kan vi sätta press på politikerna och skapa förändring.Namn: Kalle Keijonen
Gör: Studerar juridik

Varför engagerar du dig i skogsfrågor?

Vi befinner oss mitt i en global ekologisk kris och där spelar skogar en livsviktig roll både när det gäller klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Många är upprörda över hur Brasilien förstör sina skogar, men egentligen är vi inte mycket bättre här i Norden. Om vi ändrar vårt sätt att hantera skogen här på hemmaplan kan vi bidra till en global förändring till det bättre.

Jag känner att jag inte kan bara sitta hemma och titta på när världen omkring mig går djupare in i en självförvållad katastrof. Genom Greenpeace kan jag vara en del av en global rörelse som kämpar för vår framtid och kanske få människor att förstå att vi måste ändra det sätt vi tänker på naturen och ekonomin.Namn: Kajsa Falk
Gör: Studerar på komvux

Vad betyder skogen för dig?

Jag är inte uppvuxen med skog, och som för många barn med storstadsföräldrar var inte det en naturlig del i min uppväxt. Så kärleken till skog och natur kom i vuxen ålder. ag började känna mig hemma och finna ett lugn i skogen jag inte hittat någon annanstans. Så det är en av anledningarna jag engagerar mig i skogen, den andra anledningen är mer en känsla av ansvar. Ansvar att göra det jag kan för att skydda den biologiska mångfalden och klimatet. Vi sitter på mycket skog här i norra Europa, vi behöver ta hand om den väl inför en framtid med massa klimatförändringar. 

Vem som helst, varenda kotte, kan va med och skapa förändring. Makten ligger i att människor går samman och organiserar sig.

Här är platserna som våra föreläsare kommer besöka i sommar:

 • 12 juli – Piteå, Byxtorget
 • 13 juli– Luleå, Stadsparken
 • 14 juli – Boden, Stadsparken
 • 15 juli – Kalix, Galleriantorget
 • 16 juli – Haparanda, scenen i Strandparken
 • 17 juli – Korpilombolo, Frihetens scen
 • 19 juli – Kiruna, Ferrumparken
 • 20 juli – Gällivare, Sjöparken
 • 21 juli – Jokkmokk, Storknabben – Talvatis Storgatan/Östra Torggatan 
 • 22 juli – Arvidsjaur, lekparken vid Nyborgstjärnen
 • 23 juli – Storuman, torget utanför kommunhuset
Skydda svensk skog

Skriv under och hjälp oss sätta press på regeringen och kräv att statliga Sveaskog görs om från en skogsbov till en skogshjälte!

Engagera dig