Tack vare stödet från lojala givare och supportrar har Greenpeace i 50 år kunnat seglat dit ingen annan kan ta sig. Vi har tillsammans gjort det omöjliga möjligt och vunnit många fantastiska segrar. Du, som givare, är vinden i våra segel! Nedan kan du läsa om några av de höjdpunkter och segrar som du hjälpt möjliggöra under 2021. 

Tillsammans är vi på denna resa för att skapa en bättre värld och vi är oerhört tacksamma för allt stöd. Vi vill också passa på att tacka dig för allt du kommer göra för att säkra kampen för en grönare, fredligare och mer rättvis framtid. Låt oss stå enade och se till att vi får igenom ännu fler fantastiska segrar för våra hav, skogar och klimatet 2022! 

Vi har lyckats göra allt det här och mer tack vare DITT stöd och engagemang

Stor seger för livet på havets botten

Nya Zeelands högsta domstol har stoppat planer på ett gigantiskt gruvdriftsprojekt på havsbotten – som skulle blivit den första aktiva djuphavsgruvdriften i världen. Om den hade godkänts skulle denna gruva skickat en uppmuntrande signal till att bedriva destruktiv gruvbrytning på havsbotten på andra platser runt om i världen. I nästan ett decennium nu, har Greenpeace och otaliga andra organisationer arbetat tillsammans för att skydda havet från detta nya hot. Det här visar återigen att vi kan vinna när vi tillsammans höjer våra röster.

No PFC Action in Venice. © Francesco Alesi
© Francesco Alesi

PFAS-fria kläder

Gore Fabrics, tillverkare av Gore-Tex och marknadsledande inom vädertåliga friluftskläder har precis tillkännagett att man ska införa ett nytt membran för friluftskläder som är helt fritt från skadliga fluorkarboner (PFAS). Sedan 2015 har Greenpeace kampanj Detox Outdoor riktat strålkastarljuset på friluftsindustrin som är ökända för att använda PFAS i sina kläder. Så vi välkomnar verkligen detta steg från Gore Fabrics då den nya tekniken inte släpper ut farliga PFAS-kemikalier i något skede av sin livscykel!

Viktig vinst för regnskogen i Kongo

Tidigare i höstas utförde Greenpeace Afrika utredningar av olagliga avverkningstillstånd godkända av den tidigare miljöministern i Demokratiska Republiken Kongo, och som omfattar miljontals hektar tropisk skog. Som ett resultat av utredningen meddelade Kongos President att alla dessa tillstånd kommer att avbrytas och bli föremål för en granskning. En enorm vinst för regnskogen i Kongo och dess känsliga och unika djurliv. Och det var möjligt tack vare ditt stöd! 

Frankrike måste minska utsläppen till slutet av 2022

Den franska domstolen har beslutat att Frankrikes regering måste uppfylla sitt åtagande att minska utsläppen av växthusgaser med 40% till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Om regeringen inte vidtar lämpliga åtgärder för att nå sina klimatmål i slutet av 2022 kan domstolen följa upp sin dom och utdöma straff. Det här fallet togs till domstol av Greenpeace och tre andra organisationer och är en enorm seger för de 2,3 miljoner människor som stöttat klimaträttsaktionen kallad Affaire du Siècle (århundradets fall). Låt oss fortsätta att hålla trycket uppe på våra regeringar och se till att de håller sina löften om att skydda planeten!

Sveaskog slutar finansiera skogbolagens greenwashing

Sveaskog har varit under stor press för att de varit med och finansierat de reklamkampanjer som pumpats ut från bolaget Svensk Skogskommunikation AB. Bolaget har sedan 2019 spenderat 135 miljoner på reklam och PR för skogsavverkning och detta har kritiserats av flera miljöorganisationer och grupper. Efter att DN släppte en granskning, samma vecka som vår egen aktivist Per Skägglave bytte ut en av kampanjens stortavlor mot en ärligare version, verkar Sveaskog kommit på bättre tankar och tänker alltså sluta pumpa in pengar i skoglobbyism riktat mot sina egna ägare – svenska folket.

Femton miljarder euro divesteras från fossilindustrin

Europas största pensionsfond, holländska ABP, har 15 miljarder euro i fossila investeringar och har nu beslutat att divestera sig från fossila bränslen. Detta händer efter nästan 10 års kampanjande och aktivism från Greenpeace och andra. Vi kommer att se till att de håller vad de lovar!

Vad ditt stöd kommer att bidra till 2022

Det har gått 50 år sedan Greenpeace första seglats men uppdraget är fortfarande detsamma – att skydda, säkra och segla mot en grön och fredlig framtid för alla.

I år kommer vi att segla till Antarktis för att utföra vetenskaplig forskning i en sista push för att stödja vårt anspråk på att skydda 30% av världens hav. Vi kommer också att hålla uppe trycket på svensk skogsindustri och fortsätta arbeta för ett förbud mot fossil reklam.

Tack för att du är med på denna resa med oss!