.

Varje dag har vi som privatpersoner möjlighet att göra en aktiv insats för att minimera vårt plastavtryck. Sommaren är här, en tid för mysiga utomhusaktiviteter som picknicks, badutflykter och sommarfester. Därför har vi samlat en rad tips för dig som vill leva mer plastfritt i sommar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något – läs mer om vad du kan göra för att värna vår natur och världens hav den här sommaren.

1. Drick rikligt med vatten – kom ihåg vattenflaskan

Äger du inte redan en vattenflaska så är det dags att investera i en återanvändbar vattenflaska och därmed undvika en massa engångsplast samtidigt som du fyller på vätskenivån under sommarvärmen. Spara pengar och miljö och fyll varje dag din vattenflaska med kranvatten – winwin för alla!

2. Välj skönhetsprodukter utan mikroplast 

Även om Sverige förbjöd mikroplast i skönhetsprodukter 2017, kan din solkräm ändå innehålla just mikroplast. Och det kan vara svårt att reda ut vad som gömmer sig i din skönhetsprodukt eftersom mikroplast går under dolda beteckningar. Om du vill vara helt säker på att produkten är fri från mikroplast kan du antingen gå efter Svanenmärkta produkter eller använda dig av appen “Beat the microbead”.

3. Tacka nej till engångsplast när du handlar take away

Säg tack men nej tack till sugrör, plastbestick och lock på kaffemuggen när du handlar takeaway. Skippa engångsmuggen och ta med din egen lilla termos när du köper kaffe, många cafeer ger dig också rabatt då.

4. Skippa engångsplast på sommarens picknicks

Det är enkelt att vara lat under sommaren och köpa bestick och glas i plast till en mysig picknick i parken. Men ta för vana att ha plats i picknickkorgen för just detta hemifrån så att du slipper belasta planeten med onödig engångsplast.

5. Plastfria dekorationer till sommarfesten

Det ska pyntas till sommarfesten och du behöver dekorationer. Om du redan har plastpynt hemma ska du naturligtvis använda dessa, meningen är att du inte ska köpa nya plastprodukter. Men det finns även massa fina dekorationer att hitta i naturen. Blommor och blad kan  vackert rama in din sommarfest istället för konfetti och fina girlanger.

6. Gör ditt event plastfritt genom kommunikation

Om du ska arrangera ett event eller en fest, kommunicera redan i inbjudan att du önskar att hålla det så plastfritt så möjligt så att dina gäster är medvetna tidigt. Är det knytkalas, be folk undvika behållare i engångsplast. Och om det ska utväxlas gåvor kan du uppmuntra att gästerna undviker presentpapper och istället använder tyg eller tidningspapper.

7. Arrangera en strandstädning med ditt nätverk

Bjud in vänner och familj till en strandstädning där ni samlar plast och skräp. Belöna er själv efteråt med en mysig, plastfri picknick på stranden. Winwin för er och naturen!

Stötta Greenpeace kamp för plastfria hav med ett valfritt bidrag. I år har vi en historisk möjlighet vi inte har råd att missa. Just nu pågår nämligen förhandlingar i FN om ett globalt plastavtal som skulle strypa plastkrisen vid källan. Tillsammans med våra supporters och allierade gör vi på Greenpeace allt vi kan för att plastavtalet ska bli så starkt och ambitiöst som möjligt. Och ju fler vi är – desto mer kan vi göra. Gå med i Plastkampen och be ditt nätverk göra det samma sak så är ni med i kampen för plastfria hav.