Det finns många saker du kan göra i din vardag för att minska ditt plast-avtryck och dess negativa inverkan på vår miljö. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Här är 8 enkla tips att lägga på minnet för den som vill både vill minska sitt eget användande av plast – och bidra till att skydda vår miljö. 


1. Använd din egen dryckesflaska istället för att köpa plastflaskor.

Genom att själv ha koll på vad som finns i din vattenflaska kommer du dessutom kunna fylla på vatten lättareoch undvika sötade drycker med tillsatser. Bättre för både hälsa, miljö och plånboken!

Vill du vara med och stoppa plastkrisen? Gör din röst hörd med oss och hjälp oss nå 10 miljoner underskrifter -skriv under.

strandstädning i mexico anordnad av Greenpeace
En strandstädning på Miramar beach i Mexico anordnad av Greenpeace. Strandstädningen var även del av en undersökning för att fastställa vilka företag som förorenar våra hav med engångsplast i störst utsträckning, där man fann att Coca-Cola var den värsta plastboven.

2. Tacka nej till sugrör och engångsmuggar

Ofta blir vi erbjudna ett sugrör av gammal vana. Men tänk till en gång till, behövs det verkligen? Om du har ät- och sväljsvårigheter så kan det ju faktiskt behövas, men för de allra flesta är det något som går att undvika.

Krabba fångad i plast
En krabba fångad i en bortkastad plastmugg i Kap Verde, Filippinerna.

3. Använd flergångspåsar

Använd en påse av ett mer hållbart material och återanvänd så länge den håller – istället för att köpa nya plastpåsar som ofta kastas direkt.

Att köpa varor i lösvikt är ett smart sätt att minska användandet av plast
Att köpa varor i lösvikt och med en påse i ett hållbart material som går att återanvända är ett enkelt sätt att minska onödig plast i vardagen.

4. Minimera förpackningar

Köp produkter i lösvikt i så stor utsträckning som möjligt. Försök att undvika produkter i förpackningar och ta med din egna påse för till exempel grönsaker.


5. Bli ploggare!

När du går en promenad eller joggarkan du plocka upp plastavfall som ligger i skogen, på stranden eller vart du än går (kallas även plogging). När det finns en hög med avfall någonstans kommer andra att vara mer benägna att kasta saker där. Staplar av plast blir ofta inofficiella papperskorgen.

Plastic Clean Up on Kaho'olawe. © Tim Aubry / Greenpeace
Strandstädning där Greenpeace var en av organisationerna som deltog.
© Tim Aubry / Greenpeace

6. Engagera dig och inspirera andra

Samla skräp på din promenad, prata med andra och inspirera dem till att göra skillnad eller gå med i en organisation som arbetar för att minska föroreningen av plast. Uppmana politiker i din kommun att anta policies för att minska engångsplaster, och samarbeta med t.ex. skolor att göra detsamma.


7. Mer matlåda, mindre engångsplast

Förvara resterna från middagen i behållare som kan återanvändas. Samma sak gäller lunchlådan. Istället för aluminiumfolie och plastfolie finns återvinningsbar och hållbara matförpackningar gjorda av ekologisk bomull och bivax.

Varför inte testa en picknick utan plast? Förvara och ät maten i egna behållare, som sen kan återanvändas – bra för både miljön och plånboken. © Patrick Cho / Greenpeace

8. Behöver jag verkligen plasten?

Oftast tar vi plast av gammal vana, trots att mer hållbara alternativ finns. Nästa gång du har plast i handen, överväg om det verkligen är något du behöver. Finns det kanske ett alternativ i ett mer hållbart material som du kan ersätta med?

Det är viktigt att vi alla försöker göra skillnad, men vi som individer kan inte lösa det här problemet enbart genom att panta plastflaskor, sortera avfall och samla plast i naturen. Om vi ska lösa plastkrisen måste de stora företagen och politikerna ta sitt ansvar, minska produktionen av onödig plast och bli en del av lösningen.

Plastkrisen är ett globalt problem som också måste lösas internationellt, läs mer om kampanjen Break Free From Plastic och gör din röst hörd med Greenpeace och miljontals människor världen över – som vill få ett slut på den ohållbara massproduktionen av plast.

Gör din röst hörd med Greenpeace – skriv under vår namninsamling

Just nu har vi en unik möjlighet att få till ett juridiskt bindande plastavtal i FN, som b.la. kan få storföretagen att fasa ut ohållbar engångsplast som förorenar våra hav – innan det finns mer plast än fisk i haven! Gör din röst hörd med oss och hjälp oss nå 10 miljoner underskrifter, skriv under.