Död sköldpadda bland plastföreningar i Denpasar, Bali. Foto: Made Nagi / Greenpeace

Vår planet drunknar i engångsplast. Plastföroreningar översvämmar våra hav, skadar människors hälsa, spär på sociala orättvisor, förstör biologisk mångfald och eldar på klimatkrisen.

Faktum är att 99 procent av all plast produceras av olja och gas och oljejättar som ExxonMobil bidrar till att mer och mer plast fortsätter tillverkas varje år. Enligt ny forskning kommer användningen av plast i G20-länderna nästan dubbleras innan 2050. Och om plastindustrin får som den vill, skulle produktionen av plast faktiskt dubbleras långt innan dess.

Plast riskerar att skada människors hälsa under hela dess livscykel. Från de skadliga kemikalierna som uppstår när råmaterialet utvinns och förädlas till plastföroreningarna i vår natur och mikroplasten vi får i oss i maten vi äter.

Trots detta vill oljejättarna tillsammans med stora varumärken som Unilever och Coca-cola fortsätta att saluföra falska lösningar om engångsplatser där kortsiktiga ekonomiska vinster kommer före vår natur, människor och djur.

Det globala plastavtalet är en möjlighet vi inte har råd att missa. Förhandlingarna startade 2022 och nu har vi fram till 2024 på oss för att säkerställa att det är så starkt och ambitiöst som möjligt. För att sätta stopp för den eskalerande plastkrisen behöver världen ett globalt plastavtal som:

– Är juridiskt bindande och stoppar alla former av överträdelser från regeringar och industrier

– Får storföretagen att övergå till cirkulära system och förpackningar, och minskar produktion samt användandet av ohållbar engångsplast

– Håller länder ansvariga för att hantera sitt eget avfall, och stoppar plast från att hamna i vår natur eller hav

– Ser till så att olja och gas blir kvar i marken, och skyddar vårt klimat

Från ökningen av produktionen av plastförpackningar och Black friday’s konsumtionshets till engångsplasten vi ser i vår vardag varje dag, har plasten letat sig vidare till varje del av vår sårbara planet. Från stränderna i Sydostasien till fjärran Antarktis. Nu har forskare även hittat mikroplast i maten vi äter och luften vi andas.

Tillsammans med våra allierade och våra supporters kräver vi ett globalt plastavtal som ska säkerställa att olja och gas stannar i marken för att sätta ett definitivt stopp för företagens obevekliga plastproduktion. Ett avtal som misslyckas med att leverera massiva reduceringar i plastproduktion kommer att ha katastrofala konsekvenser för vår planet och för oss människor.

Ett starkt och ambitiöst globalt plastavtal innebär en framtid fri från plast i maten vi äter, luften vi andas och naturen, och en mer hållbar framtid för kommande generationer.

Vi förväntar oss inget annat än att den fossila industrin, och varumärken som Unilever och Coca-cola samt vissa regeringar kommer att försöka försvaga det globala plastavtal som det nu förhandlas om, och det är här vår verkliga kamp börjar.

Tillsammans med våra supporters över hela världen ska vi visa hur en ostoppbar global miljörörelse kan vinna över de företag och regeringar som fortsätter att använda våra hav som soptippar. Ett globalt plastavtal skulle stänga av kranen till plastproduktionen och äntligen sätta stopp för plastens tidsålder – för vår hälsa, för djuren, för klimatet och för vår planet.

Var med och stötta vårt arbete för ett globalt plastavtal. För att hålla oss oberoende tar vi inte emot en enda krona från vare sig företag eller regeringar. Du behövs ombord – bli en del av Greenpeace idag.