Vi är många som reser bort under påskhelgen. På grund av regeringens kortsiktiga och klimatskadliga prioriteringar blir det både dyrt och krångligt för den som vill resa hållbart, skriver vi i en debattartikel i Expressen.

Påsken är en av de helger på året som vi reser allra mest, vilket ställer krav på god framförhållning och planering för att undvika stopp i trafiken eller höga biljettpriser. För de som gärna vill resa klimatsmart med tåg, inte har körkort eller tillgång till bil, kan alternativen upplevas som både dyra och krångliga. 

Särskilt efter den här vintern med osedvanligt mycket tågstrul. Så ska det inte behöva vara i en tid när utsläppen snabbt måste minska och det ska vara lätt att göra rätt, men det är tyvärr en verklighet som riskerar att bestå under lång tid framöver.

Trafikverket konstaterar i en rapport att underhållet av järnvägen är eftersatt och att kapaciteten på många håll är utnyttjad till max. Det är en tydlig signal om att satsningar på spårtrafik är vitala under de kommande åren för att det inte ska uppstå ett utbudsunderskott. Trafikverket skriver även att bättre utformade priser skulle bidra till att transportsystemet utnyttjas effektivare.

Med det sagt är det oförståeligt att regeringen satsar miljarder på att subventionera drivmedel medan det bara blir dyrare att resa kollektivt. 

Vidare riktar regeringen om medlen för underhåll av järnväg till underhåll av bilvägar. De av kommunerna så uppskattade stadsmiljöavtalen slopas helt, vilket gör det svårare att exempelvis bygga ut buss- och spårvagnstrafik, och det reformerade reseavdraget som skulle omfatta hundratusentals fler personer stoppades direkt efter den nuvarande regeringen tillträtt. 

Som om inte det vore nog har infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) flera gånger uttalat sig skeptiskt om skäl att känna flygskam samtidigt som regeringen skjuter till miljardstöd till flyget. 

Regeringen visar med all önskvärd tydlighet att de inte tror på det hållbara resandet och låser fast Sverige i ett fortsatt fossilberoende.

Gör det enklare

För att uppmana regeringen att tänka om, har Greenpeace startat en namninsamling där vi kräver att regeringen gör det billigare och enklare att resa klimatsmart framför oträffsäkra, kortsiktiga och klimatskadliga prioriteringar. 

För att det ska vara möjligt behöver järnvägen byggas ut och underhållas, men det behöver även bli billigare att resa kollektivt. Greenpeace har tidigare visat att Sveriges priser i kollektivtrafiken är höga i jämförelse med andra europeiska länder och att det är dyrare att resa med tåg än med flyg

Mellan Stockholm-Göteborg var det exempelvis i genomsnitt 15 procent dyrare att ta tåget än att flyga. Eftersom priset är en viktig faktor bidrog det sannolikt till att 455 000 passagerare valde att flyga mellan Sveriges två största städer under 2022 trots mycket bra tågförbindelser.

Inför klimatbiljetter

Att införa så kallade klimatbiljetter anser Greenpeace vore ett rimligt första steg. Det är något som regeringen kan föreslå redan i kommande höstbudget. Med sådana biljetter kan resenärer använda en och samma biljett för all sorts kollektivtrafik till rimliga priser. 

En klimatbiljett raderar allt krångel med olika biljettsystem i olika län, för att inte nämna den ekonomiska ångesten över höga kostnader. Det kan även bidra till att utanförskapet minskar och att fler har råd att upptäcka vårt avlånga land.

Liknande biljetter finns redan i bland annat Österrike, Spanien och Tyskland och har varit en stor succé. Det vore något för Sverige också, i synnerhet när utsläppen från transportsektorn utgör ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. 

Dessa utsläpp måste snabbt minska om vi ska ha någon som helst chans att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål såväl som 2-gradersmål och undvika höga böter från EU som kommer att stå skattebetalarna dyrt.

Det är dags att vi tillsammans visar att regeringen måste prioritera hållbart resande framför för klimatskadliga subventioner och tar inspiration av de framgångskoncept vi ser exempel på i vårt närområde. 

Först då kanske fler kan ta sig till nästa års påskfirande på ett hållbart och effektivt sätt, utan att det upplevs som dyrt och krångligt.

Se debattartikeln i Expressen.