Katastrofala bränder har plågat stora delar av östra Ryssland de senaste veckorna och sibiriska Jakutien har drabbats allra hårdast. Ryssland har upplevt ett ökande antal skogsbränder orsakade av rekordhöga sommartemperaturer och historisk torka under flera år, men 2021 är året då alla tidigare rekord slås. Norra Sibirien, liksom det kanadensiska Arktis, värms nu upp tre gånger snabbare än resten av jordklotet enligt forskare. Över 300 bränder är fortfarande aktiva i vad som tidigare var de kallaste platserna på jordklotet.
Bränderna i de sibiriska skogarna beräknas vara större än samtliga av de bränder som brett ut sig i Grekland, Turkiet, Kanada och USA denna sommar tillsammans. Den 17 augusti uppgick det brandhärjade området till hela 17 miljoner hektar – en yta nästan dubbelt så stor som Portugal – och det fortsätter att växa.
Röken från de massiva bränderna i Sibirien har för första gång någonsin nått Nordpolen enligt Nasa. Bränderna var så extrema att rök spred sig till avlägsna platser som Mongoliet, Kanada och Grönland. Behöver vi ytterligare bevis på att klimatkrisen inte respekterar några landsgränser?
Hela städer har bäddats in i rök. Vägar och flygplatser i Ryssland har tvingats stängas och tusentals människor har evakuerats. Satellitbilder har slagit fast att större delen av Ryssland täcks av röken.
Enligt forskare vid Harvard som studerat de områden som drabbades hårdast av bränderna i västra USA 2020 är kombinationen av brandrök och Covid-19 väldigt farlig. Mer och mer bevis pekar på att luftföroreningar från bilar, fossila bränslen och bränder negativt påverkar kroppens förmåga att stå emot luftburna virus, och de som insjuknar blir ännu sjukare.
Greenpeace i Ryssland har gått samman med frivilliga brandmän, lokala myndigheter och invånare för att bekämpa bränder. Och behovet av brandbekämpning är enormt. I flera ryska städer har politiker varit desperata i jakten på fler volontärer och finansiella resurser för att bekämpa alla bränder.
“I flera år har politiker sagt att bränderna är normala, att taigan alltid brinner och att det inte finns anledning till oro. Människor har vant sig vid att höra detta”, säger en talesperson för Greenpeace i Ryssland.
Det stämmer att skogsbränder är ett naturligt förekommande fenomen under Sibiriens somrar. Men omfattningen och intensiteten har ökat de senare åren, vilket väckt farhågor om att permafrosten ska tina och frigöra stora mängder växthusgaser som lagras i den frusna tundran.
Enligt den senaste IPCC-rapporten är planeten på väg i expressfart mot en överhettad framtid med allt fler omfattande, extrema bränder. Men kraftfull, ärlig politik från världens regeringar kan snabbt minska klimatförstörande utsläpp och skydda och återställa ekosystem för att bygga motståndskraft.
Vill du stötta vårt arbete mot bränderna i Ryssland kan du swisha en gåva här.