Genom omfattande marknadsföring, greenwashing, försöker Preem rättfärdiga sin planerade expansion i Lysekil med bland annat biobränsleproduktion. Verkligheten är att Preem vill få tillstånd att raffinera mer och skitigare rysk råolja – Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace.
Preem vill bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Nu är det upp till regeringen att avgöra frågan. Trots att Preems ansökan gäller ett tillstånd att få utöka sin råoljeraffinering till 11,4 miljoner ton per år försöker Preem få debatten att handla om biobränslen. Det framgår svart på vitt i ansökan att Preem vill expandera sin fossilverksamhet trots att forskarnas rekommendationer, beslut på global-, EU- och nationell nivå kräver snabba utsläppsminskningar och ett stopp för fossila bränslen.
Preem hävdar att Sverige behöver öka sin inhemska oljeproduktion och att deras raffinaderi är ”klimateffektivt”, men det stämmer inte. Förra året exporterade Sverige fossilbaserade bränslen för 86 miljarder kronor och nu vill Preem använda en teknik som gör det lönsamt att raffinera smutsigare olja och öka handeln med fossila bränslen.
Lockar med Gunde Svan
Överallt, förutom i sin ansökan om utbyggnad, pratar Preem om hur de ska använda skogens kvistar för att skapa ”framtidens” bränsle. Med sjungande grenar, gröna skogar och Gunde Svan försöker Preem få det att framstå som att deras biobränsleproduktion är någonting bra för klimatet. Verkligheten är att det bara är ett alibi för att få tillstånd att raffinera mer och skitigare rysk råolja.
Uppeldad skog är en falsk lösning
Det är lätt att gå på myten om att rädda klimatet med uppeldade skogar. Det är ett enkelt sätt för beslutsfattare och industri att ducka för verkliga systemförändringar. Storskaligt svenskt skogsbruk bygger idag på kalavverkning med få kvarlämnade träd. Sedan återplanteras träden mycket tätt, vilket kräver röjning och gallringar innan de slutavverkas efter 60–100 år. Det betyder att träd som avverkas och eldas upp i dag frigör koldioxid, men först runt år 2100 har den bundits in i nya träd.
Industrin hävdar att Sverige har mer skog än någonsin och att den växer snabbare än den avverkas. De utelämnar dock att intakta ekosystem – riktig skog, binder koldioxid bättre och mer hållbart. Mycket av det folk tror är skog är sårbara plantager utarmade på biologisk mångfald.
Vi har klimatmål som ska vara uppnådda senast 2045 och vetenskapliga rekommendationer som kräver mycket mer långtgående, radikala och snabba utsläppsminskningar. Biobränsleekvationen går inte ihop.
Satsa på ett hållbart skogsbruk
Skogsägare har höga kostnader för plantering, röjning och gallring och får mycket små intäkter före slutavverkning då det bortgallrade virket mestadels blir pappersmassa och biobränslen. En omställning till kontinuitetsbruk, där man bara avverkar en del i taget och väljer ut rätt träd vid rätt tillfälle, skulle ge skogsägare mer betalt. Vi skulle gå från utarmade plantager till skogar som skapar jobb i hela landet i form av ekoturism, möbeldesign och träbyggnation. Kontinuitetsskog är även mer motståndskraftig mot insektsangrepp, stormar och bränder.
Vad väljer regeringen?
Vi kan inte bygga ut oljeraffinaderier med biobränsleproduktion som alibi. Regeringen står nu inför ett val: expandera en utdömd, farlig och smutsig oljeindustri med förhoppningen om att någon gång i framtiden kunna göra biobränslen på skogsägarnas, den biologiska mångfaldens och klimatets bekostnad. Eller satsa på en stabil och hållbar energiförsörjning, ett skogsbruk som når miljömål och som skapar andra värden, som inte går upp i rök.
Höj din röst med oss kräv att Stefan Löfven gör det enda rätta – väljer Paris före Preem!