Dags att kasta ut fossilbolagen från Vasaloppet!

Har skrivit under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Stoppa Preem, rädda Vasaloppet!

Hjälp oss kasta ut dom som smälter snön från Vasaloppet. Oljebolaget Preem, Sveriges näst största utsläppare, tillåts använda vårt folkkära Vasalopp för greenwashing och sprida lögner om att de skulle bidra till att rädda klimatet. Sanningen är att deras produkter i allra högsta grad bidrar till den globala uppvärmning som direkt hotar Vasaloppets överlevnad. Stå upp med oss mot greenwashingen – skriv under!

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet och andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

STEG 3/3: Bli givare

Som månadsgivare är DU anledningen till att vi kan fortsätta:
avslöja greenwashing och miljöbrott, genomföra aktioner, bedriva forskning och påverka beslutsfattare och företag – för att med full styrka fortsätta arbetet med att skydda vår planet.

Med stöd från personer som dig kan vi fortsätta vinna nya segrar för vår planet, har du möjlighet att stötta vårt arbete?


Skidåkaren Emil Johansson Kringstad protesterar tillsammans med Greenpeace mot norska sponsorn Equinor, under Norges skidpremiär i Beitostölen, 18 nov 2022.

Sponsras av de som smälter snön

Medan snön smälter i allt raskare takt och vintrarna blir kortare, så ser vi allt mer bränslereklam i våra skidspår. Oljeraffinanderier som direkt bidrar till att snötäcket krymper – stoltserar samtidigt som huvudsponsorer för våra mest populära vintersportsevent. I Norge har Equinoor (fd Statoil) ett järngrepp om skidsporten och i Sverige har skandinaviens största raffinaderi, saudiarabiskt ägda Preem, satt klorna i Vasaloppet.

Vasaloppet är en av Sveriges största folkfester, kulturinstitutioner och idrottsevenemang, där elit och motionärer möts i kärlek till skidsport och friskvård. Är det inte ironiskt att Vasaloppet har Preem som huvudsponsor, då Preem och deras produkter orsaker miljoner ton utsläpp varje år och i allra högsta grad bidrar till den globala uppvärmning som direkt hotar Vasaloppets överlevnad?

Använder Vasaloppet för greenwashing

Genom att sponsra folkkära evenemang som Vasaloppet får Preem hjälp att nå en enorm publik med sitt budskap: Att de skulle vara ledande i omställningen mot ett grönt samhälle. När de i själva verket är precis det motsatta: bolagets fossilproduktion har inte minskat och deras biobränsle minskar inte utsläppen. Och faktum är att enbart de fossila utsläppen från Preems produkter, ungefär 52 miljoner ton koldioxid per år, minskar snötäcket i maj på norra halvklotet med 130 kvadratkilometer varje år, enligt ny undersökning från New Weather
Preem har även påstått att de ska sänka sina utsläpp genom att raffinera mer biobränslen, men det stämmer inte. Vi släppte nyligen en rapport som visar att inblandningen av biodrivmedel ofta ger större utsläpp. Atmosfären gör ingen skillnad på koldioxidens ursprung.

Att Preem fortsätter försöka framställa sig som hållbara är inget annat än lögn och Vasaloppet är just nu en av de största megafonerna för detta. Preems grönmålade budskap syns överallt, i skidspåren, i sociala medier, på nummerlapparna, i public service-sändningarna och på reklamtavlorna. Mitt i en brinnande klimatkris. Detta måste få ett slut.

Vad kan du göra?

Håller du med? Stå upp mot sportswashingen med oss och skriv under vårt upprop! Hjälp oss visa Preem att vi är många som inte accepterar att de använder Vasaloppet för att rättfärdiga sin klimatskadliga verksamhet. Vi kommer att samla in så många underskrifter vi kan som sedan kommer att överlämnas med vårt krav: Få Preem ut ur Vasaloppet!

Kan vi bli 50.000 som står upp för Vasaloppet och mot Preems sportswashing? Skriv under och dela vårt upprop!


En omgjorde nummerlapp för deltagande i Vasaloppet för att uppmärksamma om Preems greenwashing. Startlappen har siffrorna 419 PPM (halten av koldioxid uppmätt under januari månad 2023) och under står orden "Preem ljuger"
419ppm är den koncentration växthusgaser som uppmättes i januari 2023. Oljebolag som Preem (Sveriges näst största utsläppare) fortsätter fylla atmosfären med koldioxid i en rasande takt och närmar oss snabbt den gräns där vi med skaplig sannolikhet skulle kunna klara 1,5-gradersmålet och lindra de allra värsta effekterna av ett förändrat klimat.

Protestera på plats under Vasaloppet

Är du kanske en av de hundratusentals svenskar som planerar att delta under något av årets olika Vasalopp? Då har vi fixat en mer ärlig nummerlapp till dig! Läs mer om hur du kan stå upp för att skydda vår planet, bevara snön och protestera mot Preems greenwashing under Vasaloppen 2023.


Greenwashing, vad är det? Till höger syns Emma Thompson under en aktion mot greenwashing med Greenpeace

Läs på och sprid din kunskap

Lär dig mer om Preem och problemet med greenwashing – kunskap är makt, och ju fler vi blir som uppmärksammar och avslöjar greenwashing, desto mindre blir deras inflytande. Lär dig mer om hur du kan känna igen greenwashing och sprid ordet, så att vi blir fler som står upp mot företagens grönmålade lögner och för en uppriktig debatt om hur vi ska få ner utsläppen på riktigt.