Att Coca-Cola, även känt som ‘världens största förorenare av plast’, får sponsra årets klimatmöte i FN (COP27) – ett möte om hur man ska tackla klimatkrisen läskföretaget själva är med och eskalerar – är inget annat än greenwashing. Här kan du läsa mer om varför.

En plastflaska från Coca-Cola har sköljts upp på ön Mull i Skottland. Undersökningen av miljörörelsen Break Free from Plastic har visat att Coca-Cola behållit titeln som världens största förorenare av plast, fyra år i rad (senast år 2021). Foto: Will Rose / Greenpeace

2022: Det har meddelats att storföretaget Coca-Cola är en av huvudsponsorerna för årets klimattoppmöte i FN, känt som COP27. Mötet som kommer hållas i Egypten 6-18 november är ett primärt forum för regeringar, företag och miljöorganisationer att diskutera hur man på bästa sätt ska tackla klimatkrisen. En kris som Coca-Colas verksamhet i allra högsta grad är med och eskalerar.

AGERA MED OSS: Vill du stoppa den globala plastkrisen, som storföretag som Coca-Cola är med och driver på? Läs mer och skriv under vårt upprop #BreakFreeFromPlastic

Varför är det ett problem att Coca-Cola sponsrar COP27?

För att Coca-Cola inte är ett miljövänligt företag, utan tvärtom. Coca-Cola är en av världens största användare av plast. Bara under 2020 producerade företaget nära 3 miljarder ton plast, vilket utgör ca 15 miljoner ton koldioxid – och motsvarar mängden utsläpp från över 3,2 miljoner personbilar under ett års körning. Coca-Cola producerar årligen minst 120 miljarder engångsflaskor av plast – plast som till 99% är tillverkad av fossila råvaror som bidrar avsevärt till att accelerera klimatförändringarna.

Beräkningar visar även att den globala produktionen av plast väntas fördubblas de närmsta 20 åren. Där fossilindustrin satsar på att framställa allt mer plast när efterfrågan på fossilt bränsle väntas gå ned

‘Världens största förorenare av plast’

Engångsplast är de vanligaste plastföroreningarna i naturen, och runt 8-13 miljoner ton plast hamnar i våra hav varje år.
Coca-Cola har utsetts till ‘världens största förorenare av plast’ fyra år i rad, nu senast 2021, enligt en global rapport från miljörörelsen Break Free From Plastic: Hela tio procent av det företagsmärkta plastavfall man hittade i naturen bar Coca-Colas ikoniska logotyp. Rapporten gick även hårt åt företagens val att lägga mer pengar och resurser på reklam och marknadsföring, istället för att städa upp de stränder och sjöar som är fulla av deras använda plastprodukter.

Och det är just den sortens agerande det här sponsorskapet visar exempel på, där PR och reklam går före verkligt agerande för klimatet.

Dykare från Greenpeace i stilla havet med en upphittad coca-colaflaska och en skylt med texten: Coca-Cola Is This Yours?
En dykare från Greenpeace poserar med en upphittad Coca-Cola flaska vid undersökning av plastavfallet i den gigantiska ansamlingen plastföroreningar i Stilla havet, som fått namnet ”The Great Pacific Garbage Patch”.
Foto: Justin Hofman/Greenpeace

Om Coca-Cola inte bara vill fortsätta med samma greenwashing, och istället bli en del av lösningen, är det dags att agera. Hittills har företaget lovat mycket, men inte gjort något åt det verkliga problemet: att minska den enorma produktionen och förbrukningen av onödiga, ohållbara plastprodukter och engångsförpackningar, producerade av fossila råvaror.

Tills att Coca-Cola visar, i mer än bara fina ord, att de faktiskt agerar och ställer om sin produktion i enlighet med den akuta klimatkris vi befinner oss i, är deras sponsorskap av COP27 i Egypten nu i November ingenting annat än mer av samma greenwashing.

Vill du engagera dig med oss för att stoppa den globala plastkrisen, som storföretag som Coca-Cola är med och driver på? Läs mer om kampanjen för att säkra ett starkt globalt plastavtal och skriv under vårt upprop.

Dykare från Greenpeace i stilla havet med en upphittad coca-colaflaska och en skylt med texten: Coca-Cola Is This Yours?
BreakFreeFromPlastic: Skriv under för att lösa plastkrisen!

Nu har vi möjlighet att stoppa plastkrisen som förorenar våra hav och vår natur. Gör din röst hörd med oss – det är dags att #BreakFreeFromPlastic !

Engagera dig