Bergskedjan Karpaterna är hem åt många av Europas sällsynta arter och ses som ett av Europas viktigaste områden för biologisk mångfald. Trots det avverkas där värdefulla skogsområden som motsvarar åtta fotbollsplaner – varje timme. IKEA är ett av företagen som ligger bakom avverkningarna för att tillverka möbler, något som Greenpeace tidigare avslöjat. För att motverka denna förstörelse publicerar Greenpeace nu en karta med avverkningsförbud i Karpaterna, med målet att det ska bli Europas största nationalpark.
Tidigare i år avslöjade Greenpeace kopplingar mellan IKEA och förstörelse av värdefulla skogar i den rumänska delen av bergskedjan Karpaterna. IKEA har som svar på kritiken lutat sig mot hållbarhetsmärkningen FSC och förklarat att de inte gjort något olagligt. Greenpeace menar att det inte är en giltig ursäkt. Bara för att något är lagligt betyder det inte att det är hållbart.
Situationen i Karpaterna understryker behovet av förstärkt skydd av naturen för att förhindra att områden med höga naturvärden förstörs. Därför presenterar Greenpeace nu en karta över ett område som kan bli Europas största nationalpark. Kartan har framtagits efter att ha analyserat satellitbilder och identifierat de mest värdefulla skogarna i Karpaterna. IKEA uppmanas samtidigt att respektera dessa områden och bidra till att nationalparken kan skapas, istället för att fortsätta förstöra värdefull natur.
Initiativet går under namnet ”The Impossible Park Carpathians” och sträcker sig över åtta europeiska länder. Det visar på vikten av gränsöverskridande samarbeten, då nationalparken har potential att bli sju gånger större än Yellowstone i USA.
Europa har för närvarande 13 gränsöverskridande parker, men ingen av dem sträcker sig över fler än tre länder, vilket gör detta till den mest omfattande insatsen för skydd av skog i EU.
”Det nuvarande skyddet är bristfälligt i grunden. Vi behöver akut en reform för Karpaterna. Politisk och företagsmässig ignorans kan inte längre försvaras. Med denna karta och parkvision vill vi inge hopp och handlingskraft, och betona vikten av att stå upp för naturen mitt i den globala miljö- och klimatkrisen”.
Robert Cyglicki, kampanjchef för biologisk mångfald vid Greenpeace Central- och Östeuropa.
Karpaterna, hem åt över en tredjedel av Europas växtarter och många sällsynta djur, bör bli ett positivt och vägledande exempel på hur skyddade områden kan hjälpa till att återställa naturen och skapa en motståndskraft mot klimatkrisen. Men utan skydd kommer Karpaternas ekosystem istället att försämras.
”Vi måste ge naturen en chans att återhämta sig. För att det ska vara möjligt behöver företag som IKEA vara en del av lösningen, inte problemet. Avverkning i skogar med höga biologiska värden måste omedelbart upphöra, och internationella ramavtal för politiska åtaganden krävs akut”.
Robert Cyglicki, kampanjchef för biologisk mångfald vid Greenpeace Central- och Östeuropa.
Greenpeace uppmanar företag som IKEA att stödja initiativet. EU-kommissionen och nationella regeringar måste samtidigt bekräfta sina åtaganden vid det kommande FN-mötet om biologisk mångfald (COP16) och införa juridiskt bindande lagar för att skydda ekosystem som Karpaterna.
Omedelbara åtgärder är avgörande för att skydda den biologiska mångfalden och bekämpa klimatkrisen.
Vi vet att det finns få saker som stressar ett företag mer än när deras goda rykte står på spel. Hjälp oss uppmärksamma IKEA och Jon Abrahamsson Ring, koncernchef för Inter IKEA, om den här fantastiska möjligheten: Att gå i bräschen för de politiska steg som krävs för att skydda de sista gammelskogarna
Engagera dig