Hur ”hållbar” är egentligen palmoljan som finns i olika varor i Sverige? I vår senaste undersökning har vi granskat hur det går för de storföretag som har lovat att sluta köpa smutsig palmolja. Det ser tyvärr ut som om många inte har gjort sin hemläxa. De lyckas inte uppfylla sina löften.
En brottsplats: Nerbränd regnskog, där man nu har planterat palmolja.
För ett halvår sedan var Indonesiens skogar ett inferno – rykande aska och förstörelse så långt ögat kunde nå. Skogen som är orangutangernas hem gick förlorad. Tusentals familjer tvingas flytta från sina hem på grund av den giftiga röken. Det var den värsta klimatkatastrofen någonsin i Indonesien. Palmoljeföretag är den främsta orsaken till katastrofen, eftersom de sätter skogen i brand för att bereda plats för palmoljeplantager.
Det sorgliga är att Indonesiens skogar fortfarande brinner utom kontroll. I förra veckan utfärdade delstaten Sumatra ett undantagstillstånd för att försöka hindra spridningen av bränderna.
En skogsbrand i Indonesien kanske verkar vara långt borta. Men vår undersökning visar att företag med koppling till skogsbränderna levererar palmolja till den svenska marknaden. Palmolja finns i otroligt många produkter: kakor från Göteborgs Kex, Colgates tandkräm, barntvål från Johnson & Johnson, IKEA:s värmeljus, bara för att nämna några produkter. [Detta stycke har ändrats 24 mars. Vi nämnde tidigare chips från OLW i detta stycke, men OLW har bytt ut palmolja mot raps- eller solrosolja. Red:s anm.]
Skogsbränder i Västra Kalimantan, september 2015.
Vi startade en kampanj för drygt två år sedan för att sätta press på palmoljeindustrin. Vi avslöjade att stora, välkända svenska företag har en koppling till skövlingen av den indonesiska regnskogen. Vi bestämde oss för att utmana företag som använder palmolja att kräva bättring av sina leverantörer och se till att de slutar använda smutsig palmolja.
Fantastiska saker började hända. Företagen Cloetta, IKEA, Marabou, Colgate, Orkla (som äger bland annat Göteborgs Kex och OLW), Johnson & Johnson, Kellogg’s, Procter & Gamble (med schampon som Wella och Head & Shoulders) och Mars lovade alla att bryta kopplingen till skogsskövling. Detta skedde efter bara några månaders förhandlingar med Greenpeace och ett fantastiskt engagemang från människor över hela världen. En stor framgång!
Men frågan är om företagen har gjort vad de har lovat. Har de omvandlat orden på pappret till handling i verkligheten? Vi har haft dialog och följt hur de genomför sina nya handlingsplaner, och nu har vi granskat 14 stora företag om de faktiskt har gjort sin hemläxa.
Vad vi fann är oroväckande! Endast ett fåtal företag gör betydande framsteg för att se till att det inte finns någon koppling till skogsskövling, och de flesta går alldeles för långsamt framåt. Läs rapporten här.
Tre stora företag sticker ut eftersom de har misslyckats totalt: Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson och PepsiCo. Men även IKEA och Orkla (som äger OLW och Göteborgs Kex) behöver lägga på ett kol och jobba hårdare för att uppfylla sina löften. Orkla har dock gjort framsteg med att reducera sin palmolja och sålla ut tvivelaktiga leverantörer.
Vi har även granskat Cloetta, även fast de inte är med i den senaste rapporten. De har kommit en bra bit på vägen, men som de andra svenska företagen har de en lång bit kvar att gå innan kopplingen till smutsig palmolja bryts. Mejerijätten Arla har vägrat att dela med sig information om sitt arbete att få bort smutsig palmolja, så vi är oroliga om de verkligen har hållit sina löften.
Otan, en 7 månader gammal orangutang som räddades från skogsbränder.
Vi kan inte vänta. Skogsskövlingen ökar i rasande fart. Och nu har skogsbränderna satt igång igen. Palmoljeindustrin är den ledande orsaken till all denna förstörelse i Indonesien.
Det är väldigt viktigt att företagen omedelbart ökar takten och slutar köpa palmolja från leverantörer som är kopplade till skogsbränderna. Alla vet vad som behöver hända, och hur det ska gå till – så låta dem inte komma undan med tomma löften. Med din hjälp kan vi driva igenom verklig förändring och konkreta åtgärder ner till lokalnivå i Indonesien. Skriv på namninsamlingen här.