Amazonas, aug 2020. Foto: Christian Braga / Greenpeace

Livsmedel som kött, mjölk, kakor, tvål och schampo i matvarubutiker över hela Europa kan vara en direkt orsak till skövlingen av livsviktiga skogar i andra delar av världen. Det borde inte vara lagligt och nu har vi möjlighet att ändra på det.

(Uppdatering 22 september 2022: den tidigare namninsamlingen om lagförslaget är avslutad, där vi globalt samlade in över 1,2 miljoner underskrifter. Nu är den här EU-lagen under förhandling och vi samlar in underskrifter för att sätta press på Europas regeringar om att rösta fram ett tillräckligt starkt avtal, utan kryphål. Vill du hjälpa oss nå hela vägen fram? Läs mer och skriv under här.)

#Together4Forests är en kampanj mot avskogning som stöds av fler än 100 miljöorganisationer, däribland Greenpeace och WWF. Vi kräver att EU ska stoppar importen av produkter kopplade till avskogning, skogsbränder, skogsförstörelse och människorättsbrott. Att kampanjen sker nu beror på att EU-kommissionens samråd om global avskogning och skogsförstörelse pågår under hösten och kan leda till ny viktig lagstiftning på området. Planen är att den nya lagstiftningen mot avskogning ska presenteras 2021.

80% av skogsskövlingen sker för att skapa utrymme för ny jordbruksmark. Och det är efterfrågan på kött, djurfoder från soja, palmolja och kakao som är de stora drivkrafterna bakom förstörelsen. Den stora efterfrågan i EU på jordbruksprodukter driver indirekt på tio procent av avskogningen och skogsförstörelsen globalt. Nu kräver Greenpeace, WWF och över hundra miljöorganisationer att EU ska skärpa lagstiftningen och tydligare säga nej till import av produkter kopplade till avskogning. Tillsammans kan vi stoppa produkter kopplade till destruktiv skogsskövling från att säljas i Europa – genom att kräva en stark EU-lag som skyddar världens skogar. Hittills har över 170 000 personer från hela Europa skrivit på vår namninsamling och vi hoppas att bli många fler. 

–I hela Europa säljs produkter, som exempelvis livsmedel och foder till djur, som bidrar till skogs- och naturförstörelse. Det måste få ett slut. Vi uppmanar EU att skärpa kraven mot import av produkter som bidrar till skogsförstörelse. Och Sverige bör vara pådrivande i detta arbete, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF.

Just nu brinner Amazonas regnskog och satellitdata visar att 2020 är året för den värsta brandsäsongen på ett decennium. Forskare slog i veckan larm om att brytpunkten då Amazonas förvandlas från regnskog till torr savann kan vara nära förestående. Detta skulle få katastrofala konsekvenser. I regnskogen är artrikedomen mycket större än på savannen och regnskogen spelar en viktigare roll när det gäller att absorbera koldioxid från atmosfären.

Tukan i Pantanal, Brasilien. Foto: Leandro Cagiano / Greenpeace

2020 har verkligen varit ett katastrofalt år för världens skogar, inte bara för Amazonas. I slutet av 2019 och i början av detta år nåddes vi av närmast apokalyptiska bilder från Australien och de omfattande bränder som härjade i stora delar av kontinenten. Uppskattningsvis brann nära 19 miljoner hektar skog upp och hela tre miljarder djur dog till följd av bränderna.

I juli kunde vi rapportera om Sibiriens skogar som brann i samband med rekordtemperaturer för regionen. Miljontals hektar mark har förstörts och mellan juni och augusti ledde det till rekordstora utsläpp av koldioxid, 540 miljoner ton bara från Ryssland. Hittills i år har koldioxidutsläppet från det norra polarområdet ökat med en tredjedel jämfört med hela 2019. 

I skuggan av coronapandemin i våras ökade skogsskövlingen i Indonesien med 50% ämfört med samma period 2019. Förstörelsen av skog berövar tigrarna på deras naturliga hem och tvingar dem till människors territorium där de jagas eller fastnar i fällor och hungrar ihjäl.  I somras kunde vi dela hjärtskärande bilder på en utrotningshotad Sumatratiger som mött detta öde. Den redan kritiskt utrotningshotade Sumatratigerns överlevnad är nu under större hot än någonsin.

Sumatratiger, Indonesien. Maj 2020. Foto: Rony Muharman / Greenpeace

Från Sydamerika till Afrika och Sydostasien förstörs världens skogar i en alarmerande takt – med katastrofala konsekvenser för klimatet, urfolk och hotade djurarter som har sina hem i skogarna. De företag som producerar och handlar med produkter som bidrar till skövlingen av livsviktiga skogar har känt till problemen i åratal, och för tio år sedan lovade över hundra av världens största företag att stoppa all skövling till 2020. Nu är 2020 här. Och skogarna skövlas och bränns fortfarande. Vi kan inte lita på att de som tjänar pengar på förstörelsen självmant kommer att stoppa skövlingen. Det krävs lagstiftning med konkreta krav. De företag, som fortsätter att handla med råvaror kopplade till skogsskövling, måste kunna straffas.

Det är dags att få bort all destruktiv affärsverksamhet som ödelägger de livsviktiga ekosystem som vi alla är beroende av. All mänsklig verksamhet måste hålla sig inom ramen för vad naturen klarar av, säger Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace.

Världens skogar är livsviktiga. De är vårt bästa försvar mot klimatkrisen. De är hem för urfolk och miljontals unika djur och växtarter och de skyddar oss från spridning av sjukdomar. Det måste bli tydligt att inga produkter ska säljas i Europa som bidrar till skogs- eller naturförstörelse och relaterade brott mot mänskliga rättigheter.

Gör din röst hörd tillsammans med oss – skriv under nu för att visa Europas politiska ledare att vi är många som kräver att världens skogar skyddas: https://act.gp/33D1SGW