Tillverkaren av Gore-Tex, Gore Fabrics, en av världens främsta producenter av membran och impregnering till friluftskläder och märken som The North Face och Haglöfs, har åtagit sig att fasa ut skadliga PFAS-kemikalier från sin produktkedja! Det här är stora nyheter för alla oss som engagerat oss för att få miljövänliga kläder.

När vi startade kampanjen för att avgifta friluftsmärkena i slutet av 2015 hade vi ett tydligt mål: att tillsammans med friluftsfolk och andra miljöengagerade, fasa ut skadliga fluorkarboner (PFAS) från vår friluftsutrustning.

Fluorkarboner används i bland annat skalskydd i friluftskläder för att göra dem smuts- och vattenavstötande. Kemikalierna är väldigt långlivade, det kan ta flera hundra år för naturen att bryta ner dem. De misstänks också vara hormonstörande och öka risken för cancer.

Men nu har PFAS-revolutionen i friluftsindustrin börjat!

Gore Fabrics kommer att fasa ut de skadliga kemikalierna från sina generella väderskyddande laminat till slutet av 2020 (Det gäller 85% av produkterna med dessa laminat). Specialiserade väderskyddande produkter kommer att vara fria från fluorkarboner vid slutet av 2023.

Vi går hellre nakna än klär oss i fluorkarboner!
Vi är hellre nakna än bär kläder med fluorkarboner!

Hundratusentals människor har agerat. Vandrare, löpare, tältare, klättrare, skidåkare: alla har ni hjälpt till! Friluftsmärkena kände verkligen pressen vilket ledde till att märken som Paramo, Rotauf och Vaude tog ledningen i utfasningsarbetet av fluorkarboner och skrev på Detox-åtagandet redan i början av sommaren 2016.

Under året har över 150 olika aktiviteter arrangerats runt om i världen för att kräva att Haglöfs, The North Face, Mammut, Black Yak och andra stora företag skulle fasa ut PFAS.

Många av dessa märken pressade i sin tur Gore Fabrics, deras huvudleverantör av smuts- och vattenavstötande material, till att ta bort skadliga fluorkarboner från sina produkter.

Och vilken skillnad det gjorde! När vi alla jobbar tillsammans kan vi klara av vad som helst.

Tack för  ditt engagemang och  ditt stöd: den här segern tillhör dig!

Kärlek,

Rosanna och Detox Outdoor-teamet

PS. Greenpeace arbete finansieras helt av privatpersoner, stöd oss gärna med en gåva!

om författaren

Ansvarig för konsumtionsrelaterade klimatfrågor. Du hittar mig också på Twitter @rosanna_endre och Instagram @rosannaendre

Rosanna Endre