Trädgård och odling är en av de vanligaste fritidssysselsättningarna i Sverige och blir allt mer populärt. Men hur gynnar vi den den biologiska mångfalden närmast oss och skapar livskraftiga ekosystem?

Vi har alla olika förutsättningar, men alla kan göra något. Med lite eftertanke och kunskap kan vi göra medvetna val och glädjas av mångfalden vi själva kan skapa i trädgården, kolonilotten eller föreningsodlingen. Förbered redan nu inför nästa års odlingssäsong och gynna samtidigt den biologiska mångfalden. Här är några utvalda tips som kanske kan inspirera. 

Gynna de små liven 

En rik förekomst av daggmask är en god indikator på ett rikt liv i jorden. Och visste du att en daggmask producerar ungefär lika mycket gödsel som sin egen vikt, per dag – helt gratis. Så se till att de trivs!

Maskar gillar en mullrik jord med mycket organiskt material. Om du matar jorden med kompost, naturgödsel och löv så kommer maskarna trivas. Använd inte bekämpningsmedel. Att göra sin egen kompost är förmodligen mycket enklare än du tror. Läs på om vilken sorts kompost som passar dig bäst. Då slipper du köpa jord på säck vilket är bra för både planeten och din plånbok. 

Täck jorden 

Ta tillvara på de löv som ramlat på marken och annat organiskt material. Lägg det på rabatterna och i odlingslådorna så gynnar du mikrolivet. Maskar, mikroorganismer och andra kryp bryter ner det organiska materialet som blir till näring till växterna. En mullrik jord kan hålla både näring och fukt bättre, vilket ger friskare plantor. Ett annat plus är att du behöver vattna mindre och slipper ogräs! 

Skäms inte för ditt skräphörn i trädgården. Gamla stockar, kvistar och lövhögar skapar viktiga boplatser och skydd över vintern till både igelkottar och insekter. 

Odla din egen mat

Att odla sina egna grönsaker eller köpa lokalproducerad mat är inte bara nyttigare och mer hållbart, det är också kul! Genom att odla dina egna ekologiska favoritgrödor hemma, istället för att köpa besprutade långväga transporterade grönsaker, sparar du både på utsläpp och onödig energi. 

Nu, innan tjälen går i jord, är en bra tid att plantera vitlök. En enkel gröda att bli självförsörjande på. Samplantera blommor och kryddor med dina grönsaker så gynnar du även den biologiska mångfalden.

Plantera växter som gillas av pollinatörer

Insektsarter som pollinerar växter är vitala för våra ekosystem men många är allvarligt hotade. Vi måste värna om dem. 

Att skapa en varierad trädgård är grunden för att öka den biologiska mångfalden. Alla har självklart olika förutsättningar men vi kan alla göra någonting. Se till att plantera växter som ger pollen och nektar olika delar av året. Extra viktiga är de som blommar tidigt på säsongen, när hungriga vildbin och humlor vaknat ur sin vintervila, så som sälg, allium, vårlök och fruktträd.

Dela med dig av överskott 

Äppelmos, inlagd gurka eller chutney är perfekta gå bort presenter! Det går även att lagra mycket av det du odlat för framtida bruk. Grotta ner dig i syrningar, inläggningar och förädlingar. 

Hoppas du blev inspirerad!

Bli volontär

Vill du vara med och göra skillnad? När du är volontär hos oss kan du syssla med allt från att fixa banderoller, aktioner och demonstrationer till kampanjarbete. Vi erbjuder även en rad träningar för att du som volontär ska växa och med oss.

Engagera dig