Enligt en rapport från Greenpeace kommer det handelsavtal som just nu förhandlas mellan EU och Mercosur (Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay) att eliminera skatter vid EU-export av engångsprodukter av plast. Det kommer att främja handeln med plastråvara, plastavfall och engångs-plastartiklar som plastbestick, vilket riskerar att stå i kontrast med det framtida globala plastfördrag som snart ska förhandlas.
– Det här är ett upprörande exempel på EU:s dubbelmoral. Vissa produkter som främjas av det fria handelsavtalet, som engångs-plastbestick, är förbjudna inom Europa för dess påverkan på klimatet och hälsan. Trots det är EU nu redo att uppmuntra till internationell handel med samma produkter med Mercosur-länder, utan någon som helst hänsyn till människors hälsa eller natur utanför EU:s gränser, säger Lis Cunha, handelsexpert på Greenpeace Tyskland.
Greenpeace har länge kampanjat mot det handelsavtal som EU förhandlar om med fyra länder i Sydamerika – Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Handelsavtalet riskerar bland annat att öka flödet av skadliga bekämpningsmedel och förvärra skövlingen av Amazonas. Nu visar en ny rapport från Greenpeace Tyskland att handelsavtalet även kommer att öka EU:s export av hälsofarlig och naturskadlig plast.
Amazonas behöver din röst – skriv under och hjälp oss stoppa handelsavtalet som kommer öka ödeläggelsen av värdefull regnskog.
Engagera digRapporten visar även att handelsavtalet mellan EU och de fyra Mercosur-länderna motsäger syftet med det framtida globala plastfördraget som nationella regeringar just nu förbereder sig inför. Förhandlingarna om det globala plastfördraget börjar den 13 november i Nairobi, Kenya, och har potential att minska världens produktion av plast – något som EU nu alltså vill öka.
– Engångsplast är skadligt för hälsan, bidrar till social orättvisa, skadar naturen och eldar på klimatkrisen. Nu måste regeringar engagera sig för ett starkt globalt plastavtal för att minska produktionen och användningen av plast med åtminstone 75 procent till 2040. Medan det globala avtalet adresserar den globala plastkrisen, vill handelsavtalet mellan EU och Mercosur upprätthålla en smutsig industri med en ohållbar affärsmodell. Det måste stoppas, säger Tatiana Cespedes, kampanjsamordnare på Greenpeace Andino.
Förhandlingarna om det globala handelsavtalet väntas pågå till slutet av 2024. Samtidigt trycker EU-kommissionen på för att fastställa handelsavtalet mellan EU och Mercosur innan slutet av året.
– Den svenska regeringen har ett ansvar att bidra till att EU agerar hållbart, framförallt med tanke på de stora orden om att EU är en klimathjälte. Vi kräver därför att regeringen prioriterar ett starkt globalt plastfördrag och säger nej till ett smutsigt handelsavtal som ökar produktionen och användningen av plast, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.
Mer information
Kontakt
Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
[email protected]
0791421453
Lis Cunha, handelsexpert på Greenpeace Tyskland
[email protected]
+49 (0) 1703832076
Greenpeace EU press desk
+32 (0)2 2741911
[email protected]
Greenpeace International Press Desk
+31 (0)20 718 2470 (available 24 hours),
[email protected]