Engagera dig

Tommy Vehmas har varit volontär på Greenpeace under några år och då han nyligen fick reda på att Arctic Sunrise behövde hjälp ombord så tog han chansen och ansökte. Nu är han på väg ut på sin livs resa som besättningsmedlem på en tre månader lång resa genom Arktis.

För bara en vecka sedan fick jag klartecken om att jag skulle få följa med. Det var mycket att fixa med innan och lite nervöst. Jag har varit volontär för Greenpeace några år men trodde aldrig att jag skulle få möjligheten att få åka med på en av Greenpeace fartyg, säger Tommy och ler.

Ombord ska Tommy jobba som jungman. Det som ingår i tjänsten är allt från att måla, hjälpa till att lägga till båten i hamn, skura golv, vara nattvakt eller hålla utkik efter hinder som till exempel andra fartyg eller isblock.

Vad hoppas du på att få uppleva?

Jag hoppas på att få se isbjörnar, se midnattssolen och bara uppleva Arktis! Det ska bli spännande att få prata med forskare och experter och få följa deras arbete i fält. Det är fascinerande att se på tv-program om Arktis men nu får jag se det med egna ögon.  Tommy fortsätter: – Det är lika mycket en resa i mig själv. Att vara på ett sånt här begränsat utrymme i tre månader kommer säkert bli en utmaning. Det gäller att komma in i rutinerna.

Hittills har livet ombord varit som han förväntade sig. Han berättar:

Besättningen ombord är 17 stycken med 16 olika nationaliteter. Det är häftigt! Det är lärorikt och intressant men också hårt arbete från morgon till kväll. Det är speciellt och jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig framöver. Jag funderar till exempel på hur jag ska sköta mina uppgifter om det är riktig sjögång. Hittills har vi haft väldigt lite sjögång. Jag kommer säkert bli sjösjuk. Arctic Sunrise är en gammal isbrytare och är känd som “tvättmaskinen” eftersom hon rullar så mycket på vågorna.

Hur kom det sig att du blev en volontär för Greenpeace?

Miljöengagemanget har vuxit fram. Det kändes dumt att sitta och gnälla och inte göra något. Det är dags att vi tar klimatfrågan på allvar! Det är lika mycket en samhällsfråga som en klimatfråga. Allt går hand i hand!

Tommy fortsätter: – Jag har alltid varit imponerad av Greenpeace och varit intresserad av natur och miljöfrågor. Som volontär lär man sig väldigt mycket. Jag tycker att det är fantastiskt med allt jag har fått uppleva som volontär och har fått lära känna människor över hela Norden, i alla åldrar och kategorier. Det är en fin gemenskap! Den är jag väldigt tacksam för.   

Expeditionen är en del i Greenpeace havskampanj och en av de mest ambitiösa någonsin. Vi kommer segla från pol till pol för att utföra vetenskaplig forskning och samla bevis för att övertyga världens makthavare om att skydda minst 30% av världshaven. Tommy kommer segla med under de första tre månaderna: upp längs Norges kust till Svalbard, vidare till iskanten, över till Island och sedan till London.

Vill du också bli volontär?

När du är volontär hos oss kan du syssla med allt från att fixa banderoller, aktioner och demonstrationer till kampanjarbete. Vi erbjuder även en rad träningar för att du som volontär ska växa med oss. Läs mer på vår hemsida om du är nyfiken på att bli volontär: HÄR.