Greenpeace ber om ursäkt till de som skadades under en aktion genomförd av Greenpeace Tyskland i början av herrarnas EM-match mellan Frankrike och Tyskland på tisdagskvällen. Av misstag landade en fallskärmsflygare från Greenpeace på fotbollsplanen, vilket resulterade i att personer i publiken skadades. Greenpeace beklagar djupt det inträffade och önskar de skadade ett snabbt tillfrisknande.

Greenpeace står för fredlig aktivism och säkerheten för både aktivister och människor runt omkring är alltid högsta prioritet under alla aktioner. Greenpeace Tyskland kommer att starta en utredning för att gå till botten med orsakerna till olyckan och samarbeta med relevanta myndigheter som utreder händelsen.

Syftet med aktionen var att protestera mot biltillverkaren Volkswagen (VW), som är en av sponsorerna till fotbolls-EM. En skärmflygare från Greenpeace Tyskland skulle under aktionen flyga över fotbollsstadion och släppa ner en uppblåsbar boll med ett budskap riktat mot VW och fossilindustrins sponsring av turneringen: “Kick out oil”. På grund av tekniska problem tvingades fallskärmshopparen istället landa på fotbollsplanen. 

Greenpeace beklagar det inträffade och ber de som skadades och påverkades av olyckan om ursäkt.

Läs Greenpeace Tysklands uttalande här