Varje lördagkväll, så länge många av oss sitter hemma, kommer vi presentera en sevärd film om klimatet, miljön och kampen för planeten.

Om du har tips på filmer vi borde sprida kommande lördagar – skriv en rad i våra sociala medier, t ex till vårt instagramkonto @greenpeacesverige

18 april: Sexy Killers

Sexy Killers är den omtalade indonesiska miljödokumentären från 2019 som har setts av över 30 miljoner tittare på YouTube. Dokumentären avslöjar de negativa effekterna av kolindustrin i Indonesien och även den miljö- och politiska skandalen bakom den.

11 april: BURNED

BURNED: Are trees the new coal? berättar historien om den allt snabbare avverkningen av skogar som blir till biobränsle. Filmen visar på politiska kryphål, enorma subventioner och övertygande greenwashing från den växande biomassindustrin. Filmen följer en dedikerad grupp skogsaktivister, ekologer, forskare och engagerade medborgare som kämpar för att upprätthålla det enorma värdet av våra skogar och avslöja falska lösningar på klimatförändringar.

4 april: Yesmen fix the world

Vår tids bästa pranksters, the Yesmen, avmaskerar giriga företagare eller korrumperade politiker med ambitiösa practical jokes som blivit världsberömda. Den här filmen är extra aktuell i dessa tider, inte minst för hur den visar hur oväntade händelser lockar fram cyniska chockdoktriner från makthavare som vill passa på att tjäna en hacka på kaoset som uppstår efter kriser i samhället.

28 mars: Black Ice – the documentary

Ryska specialstyrkor riktar vapen mot Greenpeace-aktivister under aktionen mot Gazproms oljerigg.

Black Ice är dokumentären om den Greenpeace-aktion och kampanj som skulle komma att kallas Arctic30, och vars dramatiska händelseförlopp ingen hade förutsett. Protesten mot rysk oljeutvinning i arktiska vatten utvecklade sig till en storpolitisk kontrovers som engagerade över hela världen. I stormens öga fanns ett antal aktivister och medarbetare från Greenpeace som på både ett professionellt och personligt plan ställdes inför enorma påfrestningar och utmaningar. Black Ice är en spännande och tankeväckande dokumentär, och i den figurerar flera personer som än idag arbetar för Greenpeace i Norden och är fortsatt handgripligt engagerade i kampen för klimaträttvisa.

21 mars: Going Sideways (Chemins de travers)

Image result for Chemins de travers
Chemins de Travers är vinnande film i Greenpeace internationella filmfestival

Going Sideways är en 81-minuters lång poetisk dokumentärfilm fylld med hopp, känslor och livshistorier. I filmen får vi följa sex personer från Monts du Lyonnais i Frankrike och deras livsval som berör civil olydnad och ekologiskt jordbruk. Filmen vann publikens hjärtan och röster i Greenpeace årliga internationella filmfestival som fokuserar på att lyfta fram filmer om kampen för planeten.

Se filmen här på Greenpeace Film Festivals hemsida (filmen finns tillgänglig att se t o m 31 mars 2020)