Inom Greenpeace har vi sedan starten 1971 ibland använt oss av civil olydnad för att skapa förändring. Vi håller oss till den civila olydnadens fyra principer såsom de tillämpades av Mahatma Gandhi och Martin Luther-King:
- Inget våld. Alla som deltar i direkta aktioner är tränade i principerna för ickevåld. Vi använder aldrig våld, ens när vi själva utsätts för det.
- Ingen skadegörelse. Vi gör så lite åverkan som det bara är möjligt på allmän och privat egendom.
- Öppenhet. Vi kanske klär ut oss till tigrar och isbjörnar men är aldrig maskerade med syftet att dölja vår identitet. Vi kommunicerar syftet och målet med våra aktioner så tydligt vi kan.
- Ansvarstagande. Vi tar står upp för våra aktioner inför myndigheter och dyker upp och förklarar vårt agerande för om det så krävs.
Civil olydnad och icke-våldsaktioner kan skapa politisk förändring. Det är något som alla demokratiska samhällen behöver för att fortsätta utvecklas. Tack vare Greenpeace aktioner är det inte längre tillåtet att dumpa radioaktivt avfall i havet.

Vi för en ständig dialog med makthavare i riksdag, regering, myndigheter och företag för att förmå dem att verka för ett samhälle som inte utvecklas på bekostnad av klimat och miljö. Vi vill också inspirera andra människor till att själva agera för miljön.
När det inte räcker använder vi oss av direktaktioner för att rikta strålkastarna mot miljöbrott som annars får fortgå i det tysta. Som global miljöorganisation har vi också fördelen att med hjälp av våra fartyg kunna ta oss till de mest avlägsna platser, där brott mot naturen annars kan fortsätta utan vår kännedom.