Stockholm, 26 februari 2014 – Företaget Procter & Gamble, som bland annat tillverkar det kända mjällschampot Head & Shoulders använder palmolja med direkta kopplingar till skövling av regnskog och orangutanghabitat. Det visar en 12 månader lång utredning som Greenpeace genomfört i Indonesien. Företaget gör därmed sina konsumenter till omedvetna medbrottslingar I dödandet av orangutanger och den utrotningshotade sumatratigern.

Palmolja är en vanlig ingrediens i hårprodukter, rengöringsmedel och kosmetika som Procter & Gamble tillverkar. Greenpeace undersökning visar att plantager hos BW Plantation Group, som är anslutna till Procter & Gamble, skövlat orangutangers livsmiljöer och funnit en orangutangkyrkogård där döda orangutanger gömts undan och grävts ner på gränsen mellan deras palmoljeplantage och nationalparken Tanjung Puting så sent som i november 2013.

Som det är nu gör Head & Shoulder sina användare delaktiga i utplånandet av orangutanger och Sumatras sista tigrar. Vi har tagit upp det här med företaget flera gånger under de senaste åtta månaderna, men istället för att agera har de försökt grönmåla sitt varumärke. Det är dags att Head & Shoulders inser att det går att bli av med mjäll utan att skövla våra regnskogar, säger Dr Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace.

Greenpeace anser att palmoljeproduktion måste innebära ett hållbart bidrag till Indonesiens utveckling, genom ansvarsfulla producenter i exempelvis Palm Oil Innovation Group, tillsammans med ambitiösa målsättningar från stora palmoljeföretag som Golden Agri Resources och Wilmar International.

Palmoljesektorn är idag den enskilt största orsaken bakom att Indonesiens regnskog försvinner i en hastighet av mer än nio olympiska simbassänger varje minut.

Greenpeace lanserar därför idag en global kampanj och namninsamling för att få Procter & Gamble att sluta skövla regnskog. I Stockholm sker detta i samband med lanseringen av en stor spoof-billboard på Stureplan, och genom rebranding av schampoflaskor runt om i Sverige för att uppmärksamma att produkterna innehåller smutsig palmolja.

Unilever, Nestlé och L’Oréal, är några av de företag som redan gått med på Greenpeace krav. Det finns ingen ursäkt för företag som Procter & Gamble, Cloetta och Colgate Palmolive att försena omedelbara åtgärder mot regnskogsskövling.

Kontakt:
Dr. Erika Bjureby
, skogsansvarig Greenpeace Norden +47 478 231 54
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10