Göteborg, 11 april 2019 – Från Arktis till Antarktis, från isbjörnar till pingviner. En nästintill ett år lång skeppsexpedition, för att belysa de akuta hot våra världshav möter, börjar idag. I skrivande stund är skeppet Arctic Sunrise i hamn på Eriksbergskajen i Göteborg och öppen för allmänheten att besöka. Därefter åker skeppet vidare upp till Arktis för att husera forskare som ska undersöka hur klimatförändringar och den smältande arktiska isen påverkar Atlanten och det marina livet i Norra ishavet.

– Vi är väldigt tacksamma över att få jobba sida vid sida med världsledande forskare på plats i Arktis och hjälpa dem i deras avgörande arbete för att förstå hur livet i våra hav förändras, hur vi människor påverkar det, och hur vi faktiskt kan vända den negativa trenden, säger Frida Bengtsson expeditionsledare och havsmiljöansvarig på Greenpeace.

Skeppsturen är en del av Greenpeaces globala kampanj för att skydda våra hav och bygger på forskningsrapporten 30×30: A Blueprint for Ocean Protection, som släpptes förra veckan. I rapporten har forskare från York och Oxford University kartlagt de akuta hot våra hav nu står inför i form av klimatförändringar, havsförsurning, plastföroreningar, överfiske och oljeborrningar. Forskarna presenterar ett konkret förslag för att möta de här hoten, i form av ett nätverk av havsreservat som skulle skydda 30 procent av världshaven.

Greenpeace följer noggrant de pågående förhandlingarna i FN om ett globalt havsavtal, som väntas färdigställas tidigt nästa år. Men det är få länder som vågar arbeta aktivt för det ambitiösa skydd som både Greenpeace och forskare kräver. Greenpeace har också kritiserat Sveriges brist på agerande i förhandlingarna.

– Framtiden för haven, och de miljoner människor som är helt beroende av dem, ligger i händerna på dagens politiker. Vi behöver ett starkt havsavtal om vi ska kunna garantera ett verkligt skydd för livet i haven, men även se till att haven fortsätter vara vår allierade i kampen mot klimatförändringar. Haven tar idag upp 50 procent av all koldioxid på jorden och om vi vill förhindra den globala uppvärmningen så måste vi skydda minst en tredjedel av våra världshav innan 2030, säger Frida Bengtsson.

Klicka här för hela kartan över expeditionen.

Foto och video:

Fri tillgång till foto och video finns i vårt mediabibliotek:

https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJWA83W0

Kontakter

Daniel Bengtsson, kommunikationschef (på plats på skeppet i Göteborg)

daniel.bengtsson@greenpeace.org

Tel: 070 300 95 10

Fanny Jönsson, kommunikationsansvarig och deltagare i expeditionen

[email protected]

Tel: 070 283 30 36

 

Havsleguan i Galapagos
Skapa skyddade havsreservat!

2024: nu måste vi se till att det globala havsavtalet skapar verkligt skydd för haven! Skriv under och följ med på vår resa för att skydda haven

Engagera dig