Rypefjord, Norge, 2019 — Miljöaktivister från Norge, Sverige, Danmark och Tyskland har klättrat ombord på oljeplattformen West Hercules i norra Norge. Samtidigt som en växande global klimatrörelse kräver verkliga åtgärder mot fossila utsläpp förbereds riggen, som är inhyrd av Equinor och svenska Lundin Petroleum, för oljeborrning i det arktiska Barents hav.

Borrningen är licensierad av den norska regeringen men under granskning från en konstitutionell rättsprocess där norska staten stämts av ungdomsorganisationen Natur og Ungdom och Greenpeace, för att de öppnar upp nya delar av Arktis för oljeborrning [1]

– Att borra efter olja i Arktis medan regionen smälter snabbare än någonsin är fullständig galenskap. Vi står inför en klimatkris och behöver stoppa oljeborrning, och därför protesterar vi fredligt idag, säger Frode Pleym, ny Norgechef Greenpeace.

Greenpeace Norges protest på oljeplattformen kommer bara några veckor efter att tiotusentals ungdomar över hela landet deltog i skolstrejker som kräver klimatåtgärder från norska staten. En huvudkrav är ett slut på ny olje- och gasutvinning i Norge. En nyligen genomförd undersökning visade också att en majoritet av den norska befolkningen under 24 år för första gången är positiva till att lämna oljan i marken på grund av klimatkrisen.

– Ungdomar i Norge ber om ett slut på oljan. Nu är det dags för regeringen att lyssna och följa igenom, säger Haldis Helle, vice ordförande för den norska ungdomsorganisationen Natur og Ungdom som också deltar i protesten.

Olja är Norges största exportvara, och norsk olja bränns över hela världen. [2] Detta gör Norge till den 7:e största exportören av klimatutsläpp på planeten. [3]

– Olja är ett av de största hot mot klimatet och Parisavtalet, som Norge har undertecknat för att hålla globala temperaturer under 1,5 och undvika klimatkatastrofer. Norge behöver vara en föregångare när det gäller att stoppa sökandet efter ny olja, inte ett varnande exempel. Utsläppen från norsk olja är Norges ansvar, och vi som ett land hedrar inte det, avslutade Frode Pleym.

 

Foton tillgängliga för press: https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJWFUBNE

Kontakter:

Frode Pleym, Norgechef Greenpeace, +47 973 07 378

Runa Roed, kommunikationsansvarig Norge, +47 472 86 663

Daniel Bengtsson, kommunikationschef +46 70 300 95 10

 

Notes:

[1] Borrningen som håller på att genomföras är en del av den 23:e licensrundan. Tillsammans med Natur og Ungdom har Greenpeace stämt den norska staten för att öppna dessa licenser och anser att det strider mot den norska konstitutionen, § 112, som definierar statens skyldighet att säkra framtida generationer en hållbar miljö. Genom att leta efter olja här långt norrut säkerställer staten inte denna rättighet.

[2] https://www.norskpetroleum.no/en/production-and-exports/exports-of-oil-and-gas/

[3]https://storage.googleapis.com/planet4-norway-stateless/2019/04/85e38148-85e38148-oci-the-skys-limit-norway-report-norwegian-03.pdf