Kött- och mejeriindustrin i Europa har fått det lite hett om öronen i och med att allt fler väljer bort kött och komjölk till förmån för växtbaserade alternativ. I Sverige har konsumtionen av kött och mejeriprodukter stadigt minskat de senaste åren, med en rekordminskning på 4,5% 2020. Därför är det inte undra på att köttindustrin letar med ljus och lykta efter sätt att vända denna trend. Tur då för dem att det finns reklam! Fantastiska knep och trick som lockar oss att konsumera, till och med sådant som kan vara direkt skadligt för vår eller planetens hälsa. Nu kanske du tänker att det väl ändå är upp till var och en vad hen väljer att köpa eller inte. Och så kanske det är. Men det är ändå en sak vi vill att du ska veta: DU är med och betalar för denna reklam. 

Japp, DU! Hurdå? Jo, eftersom en del av våra skattepengar går till att finansiera EUs verksamheter. Det finns ju såklart massa bra sätt en kan välja att spendera dessa offentliga medel på: bättre hälso- och sjukvård, utbildning, integration, naturskydd…. Men något som kanske inte klassar till den listan med braiga saker, är riktad reklam för att få människor att konsumera mer industrikött. 

Ändå får kött- och mejeriindustrin i Europa varje år miljontals euro i bidrag för marknadsföringskampanjer med syfte att ”undvika förväntad konsumtionsminskning”, som de uttrycker det. En ny rapport från Greenpeace visar att Europeiska unionen under de senaste fem åren spenderade 252,4 miljoner euro på att marknadsföra europeiskt kött och mejeriprodukter – vilket är betydligt mer än vad de spenderar på att marknadsföra växtbaserade alternativ, frukt och grönsaker.

Reklam som går emot vetenskapen och den allmänna opinionen

“Gilla Gris!“Bli en Biffetarian!” ”Njut, det är från Europa!” står det i deras annonskampanjer. Huruvida dessa produkter är ekologiska, hälsosamma för konsumenten eller behandlar djuren i industrin med en gnutta empati, är ingenting som tas hänsyn till av kommissionen som ska avgöra vilka företag och produkter som ska få bidrag. Samtidigt säger sig hela 79% av européerna vara positiva till ett förbud mot marknadsföring och reklam som kan ha skadlig inverkan på folkhälsan och klimatet.
Detta är ett rent missbruk av skattepengar och går helt emot det forskare försökt få oss att förstå i decennier: att vi måste minska kött och mejeriprodukter för vår hälsa och planets hälsa.

Med den storskaliga djurindustrin riskerar vi utbrott av nya pandemier, den bidrar till klimatförändringar och förstör naturen. Det finns många rimliga sätt att spendera offentliga pengar på – särskilt i dessa tider av kris. Om nu våra skattepengar måste gå till marknadsföring och reklam, låt oss se till att de hjälper oss att leva ett hälsosammare liv som främjar oss, planeten och framtida generationer. Låt skattepengarna gå till att informera om nyttig och klimatsmart mat, låt dem gå till att stötta småskaliga jordbrukare och producenter som arbetar för, snarare än mot naturen. Exempelvis genom en ökad konsumtion av grönsaker och frukt. Låt oss ha en europeisk union som vågar se möjligheterna och vinsterna med en hållbar värld, och som ansvarsfullt använder gemensamma medel på ett sätt som gynnar oss alla, snarare än bara några få.