Inför sin 60-årsdag bad Björn Natthiko Lindeblad, före detta buddhistmunk och uppskattad föreläsare och sommarpratare, sina följare på Instagram om gåvor för att skydda träden och stödja Greenpeace kamp för skogen. Resultatet blev över 1,3 miljoner kronor – på bara tre dagar.

Foto: Fredrik Bankler

“Träden har aldrig behövt oss, vi har alltid behövt dom. /…/ Nu behöver träden oss. Träden brinner upp, sågas ner, sköljs bort, försuras, förgiftas och dör i en aldrig tidigare skådad takt. /…/ Just nu hjälper Greenpeace en sameby utanför Pajala att freda sin lavrika urskog mot kalavverkning”, skrev Björn Natthiko Lindeblad i fredags på Instagram.

På måndagen – som var Björn Natthiko Lindeblads 60-årsdag – hade uppmaningen lett till att över 6 600 personer tillsammans samlat in 1,375 miljoner kronor för att skydda skogen. 

“Ni kunde inte gett mig en finare 60-års-present. Tillit och generositet hör till det vackraste jag vet. Tack räcker inte”, skriver Björn Natthiko Lindeblad på Instagram.

Björn Natthiko Lindeblad levde under 16 år som ​​buddhistmunk i den thailändska skogstraditionen. 2008 återvände han till Sverige och har sedan dess hållit många föreläsningar, skrivit en älskad bok och hållit två hyllade sommarprat i Sveriges Radios P1. Innan Björn Natthiko Lindeblad blev buddhistmunk jobbade han under slutet av 1980-talet med att samla in pengar på Greenpeace. Björn har inför tidigare födelsedagar ordnat insamlingar för organisationer som MIND och Läkare Utan Gränser.

– Vi är djupt rörda över Björn Natthiko Lindeblads initiativ. Läget i skogen är kritiskt men det är hoppingivande att så många människor känner så stark för frågan. När vi går samman kan vi lyckas ändra det svenska skogsbruket i grunden så att det respekterar urfolk, natur och klimat, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace Sverige.

Greenpeace har i årtionden kämpat för att skydda skogar världen över, från Brasiliens regnskogar till Sveriges sista urskogar. Sedan en dryg vecka finns representanter från Greenpeace på plats i Muonio sameby i Norrbotten, för att skydda ett skogsområde som samebyn använt som renbetesmarker i århundraden. Under helgen började det statliga skogsbolaget Sveaskog kalhugga en del av området, men avverkningen avbröts tillfälligt efter att Greenpeace anlänt till platsen.

Kontakt:
Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace: 070-301 25 34 eller [email protected]
Mattias Areskog, kommunikationsansvarig: 070 283 30 36 eller [email protected]