Engagera dig
Volontären Lotta står utanför Australiens ambassad med budskapet ’No Coal’ på händerna.
Fotograf: Agnes Maltesdotter

23/1, Australiens ambassad, Stockholm

Under torsdagsmorgonen genomförde Greenpeace en protestaktion utanför den Australiensiska ambassaden i Stockholm. Aktivisterna var klädda i svart, som vid en begravning, för att sörja förlusten av alla de människor och djur som dött till följd av bränderna i Australien. På aktivisternas handflator fanns texten “Coal kills”, ett budskap som syftar till att klargöra sambandet mellan Australiens stora kolexport och de förödande konsekvenserna den får.

– Bränderna i Australien är inte bara en klimat- och miljökris, utan även en humanitär kris. 30 personer har hittills dött i bränderna som började i september och fortfarande pågår. Enorma mängder koldioxid har tillförts atmosfären och över en miljard djur strukit med. Det som nu sker i Australien är en katastrof orsakad av bristen på politisk handlingsförmåga. Krisen vittnar om den ekologiska kollaps vi står inför om inte alla investeringar i fossil energi omedelbart upphör, säger Greenpeace tillförordnade Sverigechef, Isadora Wronski.

Konstnären Amalia Wahlström bidrog med ett konstverk, föreställande “Moder Natur” som kramar en koala medan omgivningen står i lågor. “Protect our mother, she’s the only one we’ve got” lyder budskapet på målningen. Konstverket lämnades över till en representant på den Australiensiska ambassaden efter manifestationen. .

– Forskningen är glasklar, extremväder, mer omfattande bränder, översvämningar, torka och uppvärmda hav orsakas av våra investeringar i fossil energi. Vi ser det världen över och det kommer drabba oss även i Sverige där vi exempelvis kan vänta oss mer frekventa skogsbränder, säger Isadora Wronski.

Liknande protester sker idag världen över utanför Australiens ambassader i Kanada, Nya Zeeland, Japan, Ryssland, Polen, Tjeckien, Nederländerna, Finland, Norge, Danmark och Belgien.

– Trots att världens ledare skrivit under Parisavtalet och förbundit sig att minska utsläppen så investeras det fortfarande tusentals miljarder i fossil energi vilket eldar på klimatkrisen. Australien är världens största exportör av kol. Men i ett läge då landet står i lågor, så vägrar fortfarande Scott Morrissons regering att backa från den förödande kolexporten. Vi är här idag för att kräva att Australiens regering klipper banden med kolindustrin, avslutar Isadora Wronski.

Greenpeace uppmanar människor världen över att skriva under en namninsamling till Australiens premiärminister Scott Morrison för att få honom att omedelbart agera på klimatkrisen.

Övrigt
Nypublicerade bilder på de brandrabbade samhällena i Australien finns tillgängliga här. 
Globala demonstrationsbilder (uppdateras under dagen), samt generella bilder finns tillgängliga här. 
Pressbild på Isadora Wronski går att finna här.

Kontaktpersoner
Fanny Jönsson, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 
[email protected], +46 70 283 30 36
Martin Zavan, Media Advisor Greenpeace Australia Pacific,
[email protected], +61 (0) 424 295 422
Greenpeace International Press Desk: [email protected], +31 (0) 20 718 2470 (available 24 hours)