Regeringen fick idag ta emot namnunderskrifterna från 31 607 personer från hela Norden som kräver ett stopp för all import av rysk fossil energi. Uppropet togs emot av Magnus Blümer, chef för Energienheten i Regeringskansliet, och utgjordes av en tavla med texten “Stop funding war” som ett uttryck för den den tydliga folkvilja som finns för att Sverige ska avsluta finansieringen till den ryska invasionen av Ukraina genom köp av rysk olja, kol och gas.

Tre Greenpeaceaktivister bär en banderoll i form av en rysk kryssningsmissil med texten "SLUTA FINANSIERA PUTINS KRIG"
Sverige har sedan riksdagens tillkännagivande till regeringen om att stoppa importer av all rysk energi till Sverige, importerat rysk fossilgas för om kring en miljard kronor vilket motsvarar ca 15 av de avancerade Kalibr-missiler som Ryssland använder mot Ukraina. Tre aktivister bär en banderoll i form av en rysk kryssningsmissil med texten ”SLUTA FINANSIERA PUTINS KRIG” till överlämningen av namnunderskrifterna till regeringen.

– Att Sverige stödjer Ukraina med den ena handen men samtidigt med den andra fortsätter att finansiera Putins krigsmaskin är ett svek mot den ukrainska befolkningen och något som måste upphöra omedelbart, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace.

Överlämningen av namnen fortsätter Greenpeace arbete för att stoppa handeln med de ryska fossila bränslen som finansierar Rysslands krig i Ukraina. Aktivister från Greenpeace har under året genomfört ett dussintal aktioner i Norden och har bland annat klättrat i kranar, blockerat skepp och stoppat tågtransporter av kol från Ryssland.

– Idag kommer Ulf Kristersson att tala på en demonstration i Stockholm till stöd för Ukraina, samtidigt ankom ytterligare ett fartyg med rysk fossilgas till Nynäshamn, det här måste få ett slut, säger Rolf Lindahl.

Igår kunde Greenpeace publicera en ny sammanställning från forskningsinstitutet CREA som visar att transporterna av rysk flytande fossilgas till sverige fortfarande pågår i minst lika stor omfattning som innan kriget och att de nordiska länderna sammantaget importerat ryska fossila bränslen för åtminstone 2,5 miljarder euro sedan krigets början.

Sedan tillkännagivandet i riksdagen om att avsluta all svensk import av rysk energi har det kommit rysk flytande fossilgas värt minst en miljard kronor till Sverige. En summa som motsvarar ungefär 15 stycken av de avancerade Kalibr-missilerna eller flera tusen av de iranska drönare som Ryssland regelbundet avfyrar mot Ukrainas befolkning.

–  Att regeringen trots ett riksdagsbeslut redan i maj om att avsluta all import av rysk energi inte satt stopp för transporterna av rysk fossilgas är oacceptabelt. Regeringen kan och måste givetvis stoppa importerna av rysk gas som finansierar Rysslands invasion av Ukraina, säger Rolf Lindahl.

Bilder från överlämningen

Mer information:

Ladda ner Greenpeace rapport om importen av fossila bränslen från Ryssland tillNorden sedan invasionen av Ukraina.

Kontakt:
Rolf Lindahl, ansvarig energi- och finansfrågor, 070-397 58 70
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 37