Amsterdam, Nederländerna – Greenpeace International inleder idag det första testet av EU:s anti-SLAPP-direktiv genom att lämna in en stämningsansökan till en nederländsk domstol mot det USA-baserade oljebolaget Energy Transfer. Greenpeace vill få ersättning för alla skador och kostnader som drabbat organisationen till följd av oljebolagets upprepade och ogrundade stämningar med krav på hundratals miljoner dollar mot både Greenpeace International och Greenpeace i USA. SLAPP är en akronym för strategiska rättsprocesser för att hindra offentlig debatt.
– Energy Transfers stämning på 300 miljoner US-dollar mot Greenpeace International – enbart för att vi undertecknat ett öppet brev tillsammans med över 500 andra – är ett av de mest uppenbara exemplen på en SLAPP i världen. Det gör det till ett utmärkt test av EU:s nya direktiv mot SLAPP. Skulle vi vinna blir det en seger för det civila samhället i EU och även visa vägen för hur man kan hantera SLAPP-fenomenet även på andra håll, säger Daniel Simons, Senior Legal Counsel på Greenpeace International.
Sedan 2017 har Greenpeace försvarat sig mot flera ogrundade rättsprocesser från Energy Transfer. Processerna drogs igång i kölvattnet av de protester, ledda av urfolk, mot företagets byggande av oljeledningen Dakota Access Pipeline 2016 – protester som Energy Transfer hävdade skulle vara iscensatta av Greenpeace. Den 24 februari inleds rättegången i den senaste av Energy Transfers juridiska processer mot Greenpeace i en delstatsdomstol i North Dakota, där företaget stämt Greenpeace på 300 miljoner dollar.
Energy Transfers rättsprocess är ett tydligt exempel på SLAPP, det vill säga strategiska rättsprocesser utformade för att tysta och kväva kritiska röster genom att dränka organisationer i kostsamma och tidskrävande juridiska processer. Syftet med sådana processer är att tvinga ideella organisationer och aktivister mot konkurs, och i slutändan tysta all kritik.
– Detta fall markerar en avgörande vändpunkt i kampen mot SLAPP-rättegångar. Alltför länge har mäktiga företag missbrukat rättssystemet för att tysta kritiker och tömma civilsamhällets organisationer på deras resurser. Genom att åberopa EU:s anti-SLAPP-direktiv försvarar sig Greenpeace International, samtidigt som det skapar ett prejudikat som kan skydda aktivister, journalister och opinionsbildare överallt. En seger här skulle sända en kraftfull signal om att SLAPP-rättegångar inte längre kommer att tolereras och att de som missbrukar rättssystemet kommer att hållas ansvariga, säger Emma Bergmans, från Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE) och Free Press Unlimited.
Mer information:
För mer bakgrund och kontext, ta del av pressmeddelandet från Greenpeace International här.
Kontakt:
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070 271 64 37.
[email protected]