New York, 15 augusti 2022 – De slutliga förhandlingarna om ett globalt havsavtal börjar i dag och pågår till 26 augusti i FN. Resultatet av mötet kommer att avgöra havens öde för kommande generationer. 49 länder, bland annat Sverige, har åtagit sig att leverera ett ambitiöst avtal 2022. Dessa åtaganden måste nu bli verklighet.

– FN-förhandlingar är vår generations bästa möjlighet att skydda vår blå planet. Haven upprätthåller allt liv på jorden men har försummats alldeles för länge. Delegaterna vid FN måste nu se till att slutföra ett starkt havsavtal under förhandlingarna i New York. Ett svagt avtal, eller ytterligare förseningar skulle vara ett slag i ansiktet på alla som tror på att politiska ledare håller sina löften om att ta haven ur den kris de befinner sig i, säger Laura Meller från Greenpeace Protect the Oceans-kampanj på plats i New York.

Tidigt i morse amerikansk tid skickade Greenpeace USA ett tydligt budskap till delegaterna genom att lysa upp Brooklyn Brigde med hjälp av kraftfulla projektorer. Projektionerna visade marint liv som uppmanade människor att dela haven med dem på ett ansvarsfullt och hållbart sätt genom att slutföra ett starkt fördrag i FN.

Greenpeace USA activists project scenes of beauty and fragility onto New York’s iconic Brooklyn Bridge. On the eve of the IGC5 negotiations at the United Nations where governments are meeting at the United Nations to negotiate a new Global Ocean Treaty, which will determine the fate of the oceans. The projections urge negotiators to act and finalise the strongest Treaty possible.

– Regeringar har diskuterat ett globalt havsavtal i två decennier. Under den tiden har haven förlorat mycket av sin biologiska mångfald, och samhällen som är beroende av havets resurser lider. Fiskbestånden är allvarligt utfiskade av industriella fiskefartyg, ofta från EU, och hotar redan försörjningen och livsmedelssäkerheten för miljontals människor, säger Sandra Lamborn, havsansvarig vid Greenpeace i Sverige

Om ett starkt havsavtal inte slutförs i New York kommer det att vara i princip omöjligt att leverera målen om att åtminstone 30% av haven blir skyddade till 2030. Forskare säger att detta är det absoluta minimum som krävs för att ge haven utrymme att återhämta sig.

För att anses vara en framgång måste mötet leverera ett havsavtal som: 

  • Sätter som ett primärt mål om upprättandet av ett globalt nätverk av marina skyddade områden. 
  • Tillåter stater, genom en partskonferens (COP), att upprätta havsreservat, fria från destruktiva aktiviteter som industriellt fiske och djuphavsgruvdrift. 
  • Tillåter COP att fatta beslut genom omröstning när konsensus inte är möjlig.
  • Definierar marina skyddade områden (MPA) för att möjliggöra skapandet av helt och högt skyddade områden. 
  • Tillåter COP att bestämma om aktiviteter som fiske är tillåtna eller förbjudna i MPA, utan att hänvisa till nuvarande befintliga organ. 
  • Tillåter COP att anta tillfälliga nödåtgärder för att skydda ett område i väntan på upprättandet av en MPA.

Under de två decennierna som gått sedan ett havsavtal diskuterades första gången har mer än hundra marina arter blivit allvarligt hotade. Industriellt fisketryck täcker nu också minst 55 % av de globala haven och klimatkrisen fortsätter att skada havens förmåga att reglera vår planets klimat och temperatur.

Bildmaterial för press finns här.
Bildmaterial från bildprojicering på Brooklyn Bridge vid öppnandet av mötet här

Kontakt
Daniel Bengtsson, kommunikationschef Greenpeace Norden
[email protected]
070 300 95 10

Sandra Lamborn, havsansvarig Greenpeace Sverige
[email protected]
073 982 65 83