Fredag den 8 juli släpper Greenpeace podcast Systemskiftet sin fjärde säsong, denna gång med en valspecial. Tillsammans med experter och forskare tar värden Carl Schlyter ett systemkritiskt perspektiv på de frågor som väljarna tycker är de viktigaste inför valet. Idén är att erbjuda ett alternativ till de traditionella valdebatterna för att istället gå in på djupet i ämnena och visa exempel och erbjuda andra perspektiv på hur de istället kan diskuteras. 

Systemskiftets valpodd inleds med ett avsnitt om jobb och sysselsättning där Carl har bjudit in Mikael Malmaeus, miljöforskare och ekonom på IVL och Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling på KTH. Trion kommer peka ut ett flertal saker som missas i debatten och även synliggöra politiska villfarelser som att mer tillväxt är det som kommer leda till mer jobb och mer välfärd. 

Valpodden består av 6 avsnitt och kommer behandla valfrågorna Miljö & klimat, Sjukvården, Jobb & sysselsättning, Välfärden, Lag & ordning samt Energipolitik. Tillsammans med kunniga gäster undersöks dessa ämnen och hur de vanligtvis debatteras, vad problematiken med det är, och vad debatten istället borde fokusera på. Upplägget för sommarens valpodd är följande: 

Avsnitt 1 (8/7) – Jobb & Sysselsättning med Mikael Malmaeus och Staffan Laestadius 

Avsnitt 2 (15/7) – Energi med Lotta Bångens, vd för intresseorganisationen energieffektiviseringsföretagen, och Louise Ödlund, professor i energisystem vid Linköpings universitet

Avsnitt 3 (22/7) – Sjukvård med Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet

Avsnitt 4 (29/7) – Miljö & Klimat med Maria Wolrath-Söderberg, forskare och lektor i retorik vid Södertörns högskola

Avsnitt 5 (5/8) – Välfärd med Eva Alfredsson, forskare i miljöstrategiska studier på KTH och Alf Hornborg, antropolog och professor i humanekologi vid Lunds universitet.

Avsnitt 6 (12/8) – Lag & Ordning med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, och Jonas Roupé, medgrundare till End Ecocide Sweden och Ecocide Law Alliance  

Med denna valpodd uppmanar Greenpeace med gäster politiker, media och väljare att se andra ingångar i debatten, sådana som kan skapa de stora systemskiften som samhället och klimatet behöver. 

Det första avsnittet släpps på fredag 8 juli kl 06.00 i valfri poddspelare.

Greenpeace podcast Systemskiftet

Lägg upp en bild eller video i dina sociala mediekanaler och skriv eller berätta om ditt bästa minne från havet och tagga Greenpeace Sverige i inlägget.

Engagera dig