Sedan runt klockan 9.30 på torsdagsmorgonen har aktivister från Greenpeace varit på plats i Nynäshamn och stoppat inflödet av rysk fossilgas till Sverige. Klättrare i avlastningskranarna på fossilgasterminalen, kajaker i vattnet vid hamnen och Greenpeace segelfartyg Witness lyckades att få fartyget Coral Energy att vända om och sätta kurs ut på Östersjön igen.

Det har nu gått snart ett dygn sedan aktionen inleddes och sedan dess har ingen rysk gas har kommit in till Nynäshamn. Aktivisterna i kranarna vid gasterminalen plockades ner av polis sent igår eftermiddag men Greenpeace segelfartyg Witness fortsatte att ankra utanför för att stoppa den ryska gasen. Idag på morgonen vid 5:30 tog polisen över Greenpeace fartyg och styrde det bort från platsen.

Greenpeace segelfartyg Witness med fossilgastankern Coral Energy i bakgrunden


– Greenpeace gör det Magdalena Andersson och regeringen har misslyckats med: att stoppa flödet av rysk fossilgas som finansierar kriget i Ukraina från att komma in till Sverige. Det är inte rimligt att hjälpa Ukraina med ena handen och finansiera Putins invasion med den andra. Nu när vi inte längre kan vara på plats är det regeringen som har ansvaret att besluta om ett omedelbart importstopp även för den ryska gasen, säger Karolina Carlsson, kampanjledare på Greenpeace, ombord på fartyget Witness.

Stöd vår kamp för att stoppa rysk fossil energi från att komma in i Sverige: mejla statsministern!

Bilder och video från aktionen

Pressmeddelande från inledningen av aktionen igår

Briefing med en sammanställning av den ryska fossilgas som kommit till svenska hamnar under krigets sex första månader.

Kontakt:
Karolina Carlsson, kampanjledare, ombord på Greenpeace segelfartyg Witness i Nynäshamn,  073-986 50 96

Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 37