Nynäshamn 8 september 2022 – Aktivister från Greenpeace Norden hindrar just nu fartyget Coral Energy från att pumpa i land rysk fossilgas vid Gasums LNG-terminal i Nynäshamn. Aktivister har klättrat upp i de kranar som används till att lossa gasen från fartyget samtidigt som Greenpeace segelfartyg “Witness” och aktivister i kajaker finns i vattnet utanför lastkajen för att förhindra fartyget från att lägga till. Greenpeace kräver att regeringen fattar beslut om ett omedelbart stopp för importen av rysk fossilgas.

Aktivister vid fossilgasterminalen i Nynäshamn

Svenska hamnar mottagit gas till ett värde av 1,7 miljarder kronor

Sedan Putins invasion av Ukraina har svenska hamnar, främst terminalen i Nynäshamn, fortsatt att ta emot flytande fossilgas (LNG) till ett värde av cirka 1,7 miljarder kronor från det ryska statliga oljebolaget Gazprom, och gasproducenten Novatek som ägs av sanktionerade oligarker. Ibland helt ogenerat genom att fraktas direkt från gasterminalen i Ryssland till Sverige och nu, på senare tid, även via ett mer intrikat upplägg där gasen först lastas om till andra fartyg till havs. Det finns ännu inga sanktioner mot rysk fossilgas i EU eller Sverige, endast mot olja och kol.

– Att rysk fossilgas fortfarande tillåts flöda in till Sverige, mer än ett halvår efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Vi vet att alla fossila bränslen från Ryssland finansierar kriget. Riksdagen har gett regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Magdalena Anderssons skyldighet att agera på detta, säger Karolina Carlsson, kampanjledare på Greenpeace.

Trots att regeringen är fullt medveten om importen av rysk gas och har ett tydligt mandat från svenska folket och ett skarpt tillkännagivande från riksdagen om att upphöra med importen fortsätter Sverige att finansiera den ryska krigsmakten. 

Greenpeace segelfartyg Witness på plats i Nynäshamn

Sveriges importerade gas betalar för Rysslands krigskassa

Greenpeace har genom att analysera fartygs- och hamnloggar uppskattat att Sverige importerade ca 100 000 kubikmeter fossilgas från Ryssland under krigets första sex månader till ett marknadsvärde av cirka 1,7 miljarder kronor. Gasums kunder i Sverige innefattar bland andra Circle K-stationer, Viking Line-färjor och industrier som petroleumbolaget Nynas AB.

Lasten i en fullastad tanker med rysk gas uppskattas vara värd över en kvarts miljard kronor när den lämnar Vysotsk, vilket motsvarar nästan fyra avancerade Kalibr-missiler eller omkring 80 av de äldre Tochka-U-missilerna, vapensystem som används av Ryssland i Ukraina.

– Jag är oerhört tacksam över allt det stöd som Sverige gett till Ukraina i dessa mörka tider för mitt land. Samtidigt är det obegripligt för mig hur Sveriges regering kan stödja Ukraina med ena handen och med den andra finansiera Putins invasion och övergrepp på det ukrainska folket genom att låta dessa importer av rysk fossilgas att fortsätta, säger Nadia Shevchenko, ukrainsk journalist och miljöexpert som befinner sig ombord på Greenpeace segelfartyg Witness i Nynäshamn. 

Fossila bränslen eldar på krig och konflikter

Energiminister, Khashayar Farmanbar, sa redan i mars att vi måste bryta beroendet av rysk fossil energi. Trots detta har ett stopp för rysk fossilgas inte blivit verklighet.

– Alla fossila bränslen eldar på krig och konflikter, koncentrerar resurser och makt över energi till ett fåtal och förvärrar den akuta klimatkrisen. För att nå en fredlig och trygg framtid behöver vi fasa ut all fossil energi och även minska vår totala energianvändning, säger Karolina Carlsson.

Denna fredsaktion genomförs, likt alla Greenpeace aktioner, med högsta prioritet på säkerheten för såväl aktivister, personal och utrustning på området. Samtliga aktivister är erfarna klättrare och använder sig av ATEX-klassad utrustning för arbete i farliga miljöer. Aktivisterna har även mätutrustning för att säkerställa att de inte de inte exponeras för några farliga ämnen när de vistas på området.

Greenpeace har sedan starten 1971 ibland använt fredlig civil olydnad för att skapa förändring. Se Greenpeace principer för civil olydnad och aktioner.

Bilder och video från aktionen

Kontakt:
Karolina Carlsson, kampanjledare, ombord på Witness i Nynäshamn,  073-986 50 96
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, ombord på Greenpeace skepp Witness, 070-271 64 37
Markus Mattisson, kommunikationsansvarig, 070-397 66 72

Intervjuer med aktivister som deltar i aktionen kan arrangeras.

Briefing med en sammanställning av den ryska fossilgas som kommit till svenska hamnar under krigets sex första månader.