Svalbard, Norge, 21 September, 2020 – Greenpeace skepp Arctic Sunrise är på plats med en grupp forskare vid vad som brukade vara iskanten i Arktis när National Snow and Ice Data Center idag rapporterar om ännu ett rekordlågt år för havsisens utbredning.
Idag tillkännagavs att Arktis havsis nådde sin lägsta nivå för 2020 den 15 september med 3.74 miljoner kvadratkilometer, vilket är långt under genomsnittet för denna tid på året under de senaste 42 åren. Detta innebär den näst lägsta utbredningen sedan satellitmätningarna startade 1978.
”Den accelererande förlusten av havsis är en alarmerande indikator på hur allvarligt klimatkrisen påverkar den här regionen. När Arktis isar smälter, och slutar reflektera solens strålning, kommer havet att absorbera ännu mer värme, och vi kommer alla att bli mer utsatta för de förödande effekterna av klimatkrisen, säger Laura Meller, havsexpert från Greenpeace Norden, på plats i Arktis.
Arktis värms just nu upp mer än dubbelt så fort som övriga planeten, vilket uppmärksammats av bland annat kraftigt ökade bränder i ryska Sibirien, som slog nytt värmerekord sommaren 2020. Isarna i Arktis har redan förlorat två tredjedelar av sin volym och havsisens utbredning har varit under konstant nedgång de senaste årtiondena.
“Friska hav har en avgörande roll i att tackla klimatkrisen, och den Arktiska oceanen är i akut behov av skydd. Regeringarna representerade vid FN:s toppmöte för biologisk mångfald måste förstå havens roll i att hantera klimatkrisen och se till att skydda minst 30% av våra hav fram till 2030”, säger Laura Meller
Friska hav lagrar koldioxid, vilket bidrar till att minska effekterna av klimatkrisen. Genom att skydda minst 30% av haven med ett nätverk av havsreservat kan marina ekosystem bygga motståndskraft för att bättre motstå snabba klimatförändringar.
Forskare har identifierat Arktis som ett av de prioriterade områden som behöver skydd, som en del av ett globalt nätverk av havsreservat, på grund av dess viktiga betydelse för klimatstabilitet.
Foto och video fria att använda för media: här
Kontakt:
Julia Zanolli, pressansvarig Greenpeace Ocean Campaign [email protected], +44 (0)7971 769107