Greenpeaces aktion mot norra halvklotets största massfabrik, vid den svensk-finska gränsen som pågått sedan imorse är nu avslutad. 29 personer togs omhand av polisen. Aktionen stöttades digitalt av svenska artister från Luleå och Umeå. På Greenpeaces Instagram har hälsningar från Fricky och Movits! lagts upp.

– Att vi nu avlägsnar oss från platsen innebär inte att kampen är över. Vi kommer fortsätta att ställa krav på ägarna till den här massafabriken, skogsindustrin och den svenska regeringen. Mer skog måste skyddas och det kommer vi fortsätta arbeta för, säger Dima Litvinov, talesperson för skogsfrågor, Greenpeace Sverige.

Närmare 40 Greenpeace-aktivister från olika länder – Sverige, Finland, Danmark, Norge, Polen, Holland och Tyskland – blockerade massafabriken i finska Kemi från tre olika håll. Dels blockerades huvudingången med hjälp av en fem meter hög sparvuggla byggd av pappkartonger. Även järnvägen som leder till fabriken och kranarna som används för att lasta av virke blockerades, där stora banderoller hängdes upp.

Under aktionen skickade artisten Fricky och bandet Movits! digitala hälsningar för att belysa problematiken kring svensk skogsavverkning, som nu väntas öka radikalt i de norra delarna av Sverige och Finland på grund av den nyöppnade massafabriken. Hälsningarna har lagts upp på Greenpeace Sveriges Instagram.

– Nu verkar ju inte svenska politiker och regeringen bry sig så mycket om naturen, så det är upp till oss, once again… säger Johan Rensfeldt, sångare i Motivs! i en digital hälsning som lagts upp på Greenpeace Sveriges stories på Instagram.

Mer information

Pressmeddelande från när aktionen startade finns här

Foto och videomaterial från aktionen finns här

Mer material finns bland Greenpeace Sveriges stories på Instagram

Kontakt vid medieförfrågningar 

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
[email protected] 
0791421453

Kontakt på plats 

Mari Vaara, kommunikationsansvarig Greenpeace Finland (OBS: talar finska och engelska, ej svenska)
[email protected] 
+358 40 751 7957