Bryssel 11 maj 2022 – Fler än 60 aktivister från 15 europeiska länder har blockerat ett megafartyg som anländer Nederländerna med 60 miljoner kilo soja från Brasilien. Aktivisterna kräver en stark ny EU-lag mot avskogning. 

Foto: Marten van Dijl / Greenpeace

Sedan midnatt har aktivister blockerat slussarna som det 225 meter långa fartyget Crimson Ace måste passera för att komma åt hamnen i Amsterdam som är en viktig dörr till Europa för import av produkter som palmolja, kött och soja för djurfoder, produkter som ofta kan kopplas till naturförstörelse och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Greenpeace uppmanar EU:s ministrar att stärka den föreslagna lagen mot avskogning för att kräva att företag som säljer exempelvis soja till djurfoder ska veta exakt var den kommer ifrån, och kunna bevisa att natur inte har förstörts för att producera dem, innan den kan säljas på EU-marknaden.

Här hittar du högupplösta bilder och videor från aktionen.

– Människor i Europa kör inte bulldozrarna, men vi delar ansvaret för kalhuggningen av Borneos skogar och bränder på Brasiliens savanner genom att köpa produkterna från den röjda marken.  EU:s ministrar måste se till att avskogningslagen blir stark nog att säkerställa att allt som säljs i Europa är spårbart och bevisat fritt från naturförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Sini Eräjää, talesperson för skogs- och jordbruksfrågor på Greenpeace EU-kontor

Ledare för ursprungsbefolkning från Brasilien ansluter sig också i den fredliga protesten vid hamnen i IJmuiden, väster om Amsterdam, ombord på Greenpeaces 33 meter långa segelfartyg Beluga II.

– Vi har fördrivits från vårt land och våra floder har förorenats med gift, allt för att ge plats för jordbruksindustrins expansion. Europa delar ansvaret för förstörelsen av våra hem. Men denna lagstiftning kan hjälpa till att stoppa framtida förstörelse. Vi uppmanar ministrarna att ta denna möjlighet, inte bara för att säkerställa ursprungsbefolkningens rättigheter, utan också för planetens framtid. säger Alberto Terena, ledare för Terenas folks råd i delstaten Mato Grosso do Sul

Bakgrund: EU:s lag mot avskogning

Greenpeace uppmanar EU:s ministrar och EU-parlamentet att stärka EU-kommissionens förslag till en EU-lag för att få bort avskogningen från Europas leveranskedjor. 

EU-kommissionen publicerade ett utkast på en avskogningslag den 17 november 2021, efter att över en miljon människor och över 160 icke-statliga organisationer i #Together4Forests-koalitionen uppmanade kommissionen att skydda mänskliga rättigheter, skogar och andra ekosystem. Kommissionens förslag skulle för första gången kräva att företag som säljer vissa produkter i EU inte bidrar till förstörda skogar, genom sin egen verksamhet eller sina leverantörskedjor. Miljöorganisationer kritiserade dock kommissionens förslag särskilt eftersom det bara täcker vissa produkter, bara berör vissa ekosystem och inte ger ett tillräckligt skydd för mänskliga rättigheter. Dessutom saknas reglering av finanssystemet i förslaget och definitionerna för avskogning, utarmning av skogliga ekosystem och hållbart skogsbruk behöver skärpas avsevärt, anser Greenpeace.

– Om vi inte tydligt definierar problemet vi vill få bukt med riskerar lagen att bli tandlös. Våra undersökningar visar tydligt att det finns ett stort folkligt stöd för ett starkare skydd av skog och jag tror ingen vill tanka bensin, äta mat eller få postorderkartonger som bidrar till skogsskövling eller underminerar urfolks rättigheter. Nu har EU:s ministrar möjligheten att se till att EU är fredat från dessa produkter, men då behövs också tydlighet i vad man menar med hållbart skogsbruk, utarmning av ekosystem och avskogning. EU:s ledare måste helt enkelt staka ut en väg mot de produkter och det skogs- och jordbruk man vill ha i framtiden, säger Markus Mattisson, kommunikationsansvarig på Greenpeace i Sverige

Foto: Marten van Dijl / Greenpeace

Miljöministrar från de 27 EU-länderna träffas den 28 juni för att diskutera utkastet till lag mot avskogning.

Läs mer: Importerad förstörelse – ny forskning

Varje år konsumerar EU miljoner ton soja för att använda som djurfoder. En stor del importeras Sydamerika. Nederländerna är EU:s största sojaimportör och fungerar som nav för vidare export till andra EU-länder.

En ny studie beställd av Greenpeace Nederländerna avslöjar att under 2019 kom över 65 % av den holländska sojaimporten från Sydamerika, främst Brasilien. Den utökade sojaproduktionen i Brasilien och grannländerna har upprepade gånger kopplats till förstörelse av ekosystem som Cerrado savannen och till kränkningar av mänskliga rättigheter.

Den mark som krävs för att producera all soja som importeras till Nederländerna är cirka 2,4 miljoner hektar.

Kontakt:
Greenpeace EU press desk: +32 (0)2 274 1911, [email protected]

Markus Mattisson, kommunikationsansvarig, Greenpeace
070 397 66 72
[email protected]

Så kan du stoppa naturförstörelse från att hamna i din varukorg – och skydda vår natur

Livsmedel i svenska butiker som kaffe, tandkräm, papper, schampo och inte minst kött bidrar till att ödelägga ömtåliga ekosystem. SKRIV UNDER för en stark EU-lag som garanterar varor utan bismak av skogsskövling och brott mot mänskliga rättigheter.

Engagera dig