DU KAN VARA MED OCH SKYDDA AMAZONAS

Regnskogen i Amazonas är vår viktigaste allierade mot klimatkrisen – just nu hotas dess överlevnad av Bolsonaros miljöfientliga politik. Höj DIN röst med oss – visa den brasilianska regeringen att omvärlden ser vad som händer, och kräver att urfolkens marker och regnskogen skyddas, SKRIV UNDER!
Har skrivit under Mål

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

AMAZONAS BEHÖVER DIN RÖST!

Amazonas, den mest artrika skogen på jorden skövlas och bränns för snabba vinster – att förlora Amazonas, är att förlora klimatkrisen. Skriv under och var med i kampen för att rädda regnskogen.

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet och andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Tack för att du är med och höjer din röst för Amazonas, tillsammans kan vi göra skillnad!

Signed up Goal

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

Ge en gåva

Om du har möjlighet, ge en gåva för att stötta arbetet för vår planet.

Var med och stoppa förstörelsen av Amazonas regnskog

Vi har fått med oss den Oscarsnominerade studion Cartoon Saloon och svenska artisten Miss Li, (Linda Therese Karlsson) för att berätta historien om hur jaguarens hem, Amazonas, bränns ned för kortsiktig vinst.

2022 – skövlingen i Amazonas ökar

I skuggan av coronapandemin trappades skövlingen av Amazonas regnskog upp. Och sen dess har avskogningen fortsatt slå nya förödande rekord. Bara under första kvartalet 2022 förstördes över 940 kvadratkilometer skog i Amazonas, ett dystert historiskt rekord och en ökning på hela 64 procent jämfört med samma period förra året. Det motsvarar ett område 15 gånger större än hela Manhattan.

Amazonas, världens största regnskog, är inte bara hem åt urfolk och djur, skogen är även avgörande för att bekämpa klimatförändringar. Trots detta är Amazonas just nu mer hotad än någonsin.

Varför skövlas regnskogen?

Den globala kött- och mejeriindustrin är den enskilt största drivkraften bakom avskogning världen över. I Sydamerika är sojaodlingar, där man producerar djurfoder till industriellt jordbruk, en av huvudorsakerna till att skogarna ödeläggs. Brasiliens regering med president Bolsonaro i spetsen fortsätter att öka exploateringen av ovärderliga regnskogsmarker för kortsiktiga ekonomiska vinster. Amazonas skövlas i allt högre takt för att ge utrymme åt produktion av framför allt kött och soja.

Det finns ingen tvekan om att det här har förödande konsekvenser, inte bara för det rika djurlivet och ursprungsbefolkningen som lever där – utan även för hela vår planet.

Utvecklingen i Amazonas är allt mer akut. Vi har tidigare rapporterat om en vetenskaplig studie som visar att världens största regnskog närmar sig en tipping point då den inte längre kan återhämta sig och kommer förvandlas till en torr savann. I skenet av den senaste IPCC-rapporten skulle detta få katastrofala konsekvenser för den biologisk mångfalden och det globala klimatet.

Att förlora Amazonas, vore att förlora kampen mot klimatförändringar. Därför måste vi agera, NU.


Var med och rädda Amazonas

Greenpeace kämpar just nu, tillsammans med Amazonas urfolk, för att stoppa regeringens planer och konfrontera de företag som förstör livsviktig regnskog och kränker mänskliga rättigheter. Arbetet med att rädda Amazonas sker både globalt och på plats i Brasilien.

Genom att skriva under namninsamlingen är DU med och gör skillnad. Tillsammans sätter vi press på Brasiliens regering och riktar omvärldens blickar mot förödelsen som sker.

Vi behöver regnskogen och den behöver oss. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Läget är tydligt: Skövlingen av Amazonas regnskog måste upphöra.