Eva: “Nog activist op mijn zestigste”

Mijn "contract" met Greenpeace? Van onbepaalde duur!

Mijn "contract" met Greenpeace? Van onbepaalde duur!

Greenpeace/Tim Dirven

Vastberaden om het milieu te beschermen neemt Eva al zes jaar deel aan acties van Greenpeace. We hebben haar vijf vragen gesteld om haar wat beter te leren kennen.

Volg het voorbeeld van Eva Neem deel aan onze acties

Je engagement als actievoerder: een snelle beslissing of iets waar je lang over hebt nagedacht?

Al twintig jaar ben ik Greenpeace-sympathisant. Op zestienjarige leeftijd begon ik meer over het leven na te denken, en wou ik actievoerder worden. Toen was de leeftijdgrens 25 jaar, nu is dat 18 jaar. Dus heb ik eerst besloten om mijn studies af te maken, zodat ik erna voldoende tijd zou kunnen vrijmaken om aan acties deel te nemen. Daarom werk ik trouwens maar vier dagen in plaats van vijf dagen in de week.

Je “contract” met Greenpeace: voor bepaalde of onbepaalde duur?

Onbepaalde duur. Ook al zal het moeilijker worden in bepaalde perioden van mijn leven – bijvoorbeeld wanneer ik kinderen heb – toch zal ik steeds tijd proberen maken om aan acties mee te doen. De meeste activisten zijn jonge mensen, maar er zitten er ook enkele oudere tussen. Dat is toch prachtig? Ik zie mezelf best als zestigjarige nog een transport met kernafval tegenhouden. Al hoop ik natuurlijk dat deze nucleaire transporten over 28 jaar verleden tijd zijn.

Je voorkeur: een schouw beklimmen of een bedrijf blokkeren?

Een bedrijf blokkeren. Ik vind het fantastisch wat onze klimmers doen, maar zelf heb ik hoogtevrees. Zonder de grote spandoeken die klimmers ophangen zou de boodschap van Greenpeace niet zo zichtbaar en duidelijk zijn.

Greenpeace is een geloofwaardige organisatie

De belangrijkste waarde van Greenpeace: geweldloosheid of onafhankelijkheid?

Beide. Voor mij zijn het de belangrijkste kenmerken van Greenpeace. Geweldloosheid is de enige manier om mensen, bedrijven of politici met andere opvattingen te overtuigen om hun strategie aan te passen. De onafhankelijkheid van Greenpeace maakt de organisatie geloofwaardig voor veel mensen. Dat is een belangrijke troef: Greenpeace kan in België op de steun van 100.000 sympathisanten rekenen. Zo’n grote achterban helpt de overheid pushen om de juiste keuzes te maken en een tegengewicht te bieden aan grote milieubelastende bedrijven.

Je beroep: speelt milieu een belangrijke rol of komt het op de tweede plaats?

Ecologie is belangrijk. Ik werk aan duurzame stedenbouw en ruimtelijke planning. Op mijn vorige werk (bij VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologsich bouwen en wonen) heb ik hierover een boek geschreven. Nu probeer ik dat in de praktijk te brengen.

 

Eva Heuts: een geëngageerde vrouw

Eva Heuts

  • Leeftijd: 32
  • Beroep: stedenbouwkundige
  • Hobby's: kunst in al zijn vormen (theater, muziek, beeldende kunst), alternatieve films en trektochten in de bergen.