Facebook gaat groen

Actie voor de Facebook gebouwen in Dublin.

Actie voor de Facebook gebouwen in Dublin.

Kim Haughton

OVERWINNING - Een gigantisch datacenter van Facebook zal binnenkort draaien op groene stroom. Aanvankelijk had het internetbedrijf voor steenkool gekozen, maar een campagne van Greenpeace met de hulp van 700.000 gebruikers van het sociale netwerk bracht Facebook op andere gedachten.

Help ons nieuwe overwinningen te behalen Doe nu een gift

Once upon a time in Oregon

De klik bij Facebook is er niet meteen gekomen. Ook deze overwinning had heel wat voeten in de aarde. Het begon in Oregon, in het westen van de Verenigde Staten. Hier ligt een enorm complex, Prineville geheten. Deze plek had Facebook in januari 2010 uitgekozen om zijn eerste datacenter te installeren. Het center stockeert miljoenen foto’s en video’s die worden uitgewisseld tussen de 840 miljoen gebruikers van Facebook.
Al snel trok Greenpeace Mark Zuckerberg bij zijn mouw omdat hij zich te weinig aantrok van het energieverbruik. En terecht, want het center zou oorspronkelijk steenkool
als energiebron gebruiken.

Een ware energie [R]evolutie bij Facebook... We like!

Wereldwijde campagne

In februari 2010 kwam Greenpeace in actie. We richtten de Facebookgroep We want Facebook to use 100% renewable energy op. Na enkele maanden stond de teller al bijna op 700.000 leden. Sterker nog was de wereldwijde mobilisatie van duizenden mensen die
Facebook gebruikten om rechtstreeks berichten te sturen naar Mark Zuckerberg, waarin ze hem vroegen hun geliefde sociale netwerksite groener te maken.

In september 2010 kwam de film “The Social Network” in de zalen, over de creatie van Facebook en de rol van Mark Zuckerberg. Enkele dagen eerder had Greenpeace zijn eigen versie van de film gelanceerd, “The So Coal Network”, die de link tussen Facebook en
de vervuilende energiebron steenkool in de verf zette.

Wat kreeg Facebook zover?

  • 20 maanden van mobiliseren en onderhandelen
  • Acties van bijvoorbeeld Greenpeacevrijwilligers en studenten op het terrein in India, Italië, Texas, Zweden, Ierland en Italië
  • 700.000 online sympathisanten
  • Een wereldrecord van aantal reacties in 24 uur op een Facebookpagina
  • Een wetenschappelijk rapport van Greenpeace over de energiekeuzes van de IT-sector

Rond diezelfde periode schreef Kumi Naidoo, de directeur van Greenpeace International, een brief aan Mark Zuckerberg waarin hij wees op de voorbeeldfunctie van een bedrijf dat miljoenen mensen verbindt: "Geen enkele bedrijfsleider, en zeker niet iemand die er dagelijks in slaagt zoveel mensen met elkaar in contact te brengen, kan nog de ogen sluiten voor de imagoschade en het financiële verlies voor een bedrijf dat geen aandacht heeft voor zijn milieu-impact."

 

Een nieuw wereldrecord

In april 2011 hebben we met 80.000 (!) het wereldrecord verbroken van aantal reacties op een Facebookpagina in 24 uur tijd. Allemaal vroegen ze de sociale netwerksite om meer respect te tonen voor het milieu. En dat in 11 talen.

Het is deze ongelooflijke vastberadenheid van een groep burgers die deze bijzondere mobilisatie mogelijk maakt. Een mobilisatie die zijn vruchten afwierp in december met de beslissing van Facebook om groen te gaan. De campagne toont nog maar eens dat we samen het verschil kunnen maken.