Ups and Downs

© Greenpeace

Obama zegt NEE tegen olieproject

UP President Obama geeft geen vergunning voor de bouw van Keystone, een enorme pijpleiding die miljoenen vaten olie uit Canadees teerzand naar de VS moet brengen. Tal van burgers en ngo’s hadden zich fel tegen het omstreden project gekant.

© Greenpeace / Christian Aslund

Overbevissing: activisten vrijgesproken

UP Een Deense rechtbank heeft Greenpeace vrijgesproken voor zijn acties tegen overbevissing in 2010. Activisten gingen toen aan boord van schepen die actief waren in een gebied tussen Denemarken en Zweden waar vissen verboden is. De vrijspraak in januari sterkt ngo’s in hun recht om milieumisdrijven aan de kaak te stellen.

© Greenpeace / Christian Åslund

Geen ggo-gewassen BASF in Europa

UP Begin 2012 maakte BASF bekend dat het zijn plannen voor de ontwikkeling en commercialisering van ggo-gewassen in Europa laat varen. Het bedrijf geeft daarmee gevolg aan de Europeanen die geen ggo’s op hun bord willen.

© Greenpeace / Xiong Guizhi

Geen GGO-rijst in China

UP China schort de commercialisering van ggo-rijst op. De beslissing kwam er na een sensibiliseringscampagne bij consumenten, in combinatie met politieke lobby en onderzoek op het terrein.

© Greenpeace / Bas Beentjes

Geen nieuwe kerncentrale in Borssele

UP Begin 2012 heeft de Nederlandse stroomproducent Delta de stekker getrokken uit zijn project voor een tweede kerncentrale in Borssele, niet ver van de Belgische grens.

© Ronny Sen / Greenpeace

Indische bossen vernietigd

DOWN Sinds 2007 is er in India 26.000 hectare bos vernietigd voor de ontginning van steenkool. Greenpeace eist een moratorium op elke nieuwe mijnontginning in bosrijke gebieden en wil dat de regering voor duurzame energie kiest.

© Greenpeace / Shi bai Xiao

De Gibbon bedreigd

DOWN Op het Chinese eiland Hainan is er sinds 2001 meer dan 70.000 hectare bos verdwenen om plaats te maken voor papierplantages. Dat is heel slecht nieuws voor de Hainangibbon, een inheemse apensoort.

Ring blijft gemoederen verhitten

DOWN De plannen voor de verbreding van de Brusselse ring blijven de gemoederen verhitten. De recente publicatie van het milieueffectenrapport roept weer heel wat vragen
op. Wanneer stapt men af van extra rijstroken om te investeren in alternatieve vervoersmiddelen?

© Clément  Tardif / Greenpeace

Senegalese zeeën bijna leeggevist

DOWN Europese trawlers plunderen de Senegalese zeeën en dreigen tal van lokale vissers werkloos te maken. In januari trok Greenpeace langs deze kusten om de vissersgemeenschappen te mobiliseren. Meer dan 6000 mensen zetten symbolisch hun handafdruk op een spandoek om de politici tot actie aan te manen.