"Ik wil mijn liefde voor het milieu overbrengen"

Greenpeace/Tim Dirven

Korte beschrijving van Lorraine: tussen 2005 en 2011 werkte zij verschillende keren gedurende een korte periode voor Greenpeace. Vandaag is ze opnieuw gaan studeren voor lerares. Wat haar drijft: zij wil haar liefde voor het milieu delen met jongeren.

Je hebt verscheidene keren voor Greenpeace gewerkt: was dat toeval of een bewuste keuze?

Een keuze! Ik had telkens een kortlopend contract en dat beviel me wel. Na een bepaalde opdracht kon ik mij toeleggen op iets anders. Het jaar daarop nam ik opnieuw contact op met Greenpeace en kon ik opnieuw beginnen! Ik werkte telkens als ambassadrice. Met andere woorden: ik probeerde de mensen op straat te overtuigen om Greenpeace financieel te steunen. Over het algemeen staan de mensen positief tegenover Greenpeace. Zij vinden het goed dat Greenpeace zich inzet en dat de actievoerders risico’s nemen. Hier en daar is er ook eens één die ons als ecoterroristen beschouwt.

Je hebt ook gewerkt voor Greenpeace Australië: was dat een bewuste keuze of toeval? 

Toeval! Ik vertrok naar Australië met mijn vriend. Na een toevallige ontmoeting met ambassadeurs nam ik contact op met de plaatselijke Greenpeace-afdeling. Ik belde op vrijdag en ze zeiden me dat ik op maandag kon beginnen! Een gesprek was zelfs niet nodig. Ik herinner mij nog altijd een ontmoeting met een Aboriginalvrouw en haar kinderen op straat. Voor haar was er een rechtstreeks verband tussen de bescherming van het milieu en het verdedigen van de rechten van de Aboriginals.

Mijn droom: een bioboerderij...

 

Is Greenpeace gewoon een werkgever of meer dan een werkgever? 

Mijn werk bij Greenpeace heeft toch wel wat gevolgen voor mezelf gehad. Ik heb ingezien in welke mate mijn eigen keuzes impact kunnen hebben op het milieu. Sindsdien koop ik bijna alleen nog bio- of tweedehandskleding! Doordat ik mensen moest aanspreken, heb ik ook meer zelfzekerheid gekregen. Kortom, mijn contacten met anderen verlopen nu veel gemakkelijker dan vroeger.

Lorraine Hayden

Lorraine Hayden

Leeftijd: 29

Functie: studente

Hobby’s: yoga, tai chi, wandelen, muziek, reizen...

Je studeert nu voor lerares: sla je daarmee een andere richting in of ga je gewoon door? 

Dankzij die studie kan ik twee passies combineren: werken met kinderen en mijn milieukennis overdragen. Ik ben ook jeugdleidster geweest en ik heb jongeren altijd willen overtuigen van het belang van milieubescherming. Als ik lerares zal zijn, zal ik zeker af en toe proberen om dat thema ook in mijn lessen ‘binnen te smokkelen’.

Blijft milieu belangrijk voor jou? 

Ik ben nog altijd bezeten door milieuthema’s, ook al zet ik mij nu niet meer fysiek in voor een ngo. Sinds mijn verblijf in Australië wil ik ook echt dichter bij de natuur leven. Mijn vriend en ik dromen trouwens van een bioboerderij...