Ups and Downs

© Alamy

Goed nieuws voor de tijger

UP - Bossen: Danone laat weten dat het niet langer papier en verpakkingsmateriaal zal aankopen bij Asia Pulp and Paper (APP), het bedrijf dat een verwoestende impact op de Indonesische bossen heeft. Het klantenbestand van APP wordt kleiner met de dag. Goed nieuws voor de Sumatraanse tijger, die erg te lijden heeft onder de ontbossing.


© Karuna Ang / Greenpeace

Duurzame energie tegen 2050

UP - Hernieuwbare energie: Bepaalde steden, regio’s, bedrijven en organisaties eisen van de Europese leiders een echte transitie naar een duurzaam energiesysteem tegen 2050. Ze vragen grotere investeringen in energie-efficiëntie en in de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

©PIERREGLEIZES/GREENPEACE

Senegal: minder plundering van zeeën

UP - Oceanen: Een sprankeltje hoop voor de traditionele vissers in Senegal. De regering heeft de visvergunning die ze eerder had gegeven aan 29 buitenlandse trawlers, opnieuw ingetrokken. De beslissing is het resultaat van een campagne die Greenpeace in de Senegalese wateren heeft gevoerd, waarbij actievoerders de systematische plundering van de natuurlijke rijkdom van de regio aan de kaak stelden.

De kloof wordt groter!

DOWN - Elektronica: Apple, Amazon en Microsoft blijven vervuilende energiebronnen zoals steenkool gebruiken om hun servers aan te drijven. Dat is verrassend, want het zijn grote spelers in hun sector én ze staan bekend om hun innovatie. De kloof met bedrijven als Google, Yahoo en Facebook – die wel kiezen voor groene stroom – wordt steeds groter.

© Michael Loewa / Greenpeace

Nieuwe acties tegen VW

DOWN - Transport: Greenpeace laat Volkswagen niet los. En met reden: in tegenstelling tot wat de Duitse autobouwer ons wil doen geloven, weigert het nog altijd echt ambitieuze doelstellingen op de stellen om de CO2-uitstoot van zijn voertuigen te verlagen. Transport is de enige sector waarin de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk blijft stijgen.

©  Lagazeta / Greenpeace

Actievoerder boven kerncentrale

DOWN - Kernenergie: Gewaagde actie van Greenpeace enkele dagen voor de Franse presidentsverkiezingen. Een actievoerder cirkelt boven de kerncentrale van Bugey (nabij Lyon), in een verboden vliegzone. Zo wilden we aantonen dat nucleaire installaties kwetsbaar zijn voor een aanval vanuit de lucht. Terwijl Duitsland bij zijn stresstests rekening hield met een neerstortend vliegtuig, weigert Frankrijk nog altijd dat risico te onderzoeken.