Switch to Green

Greenpeace heeft samen met La Ligue des familles een groepsaankoop voor elektriciteit opgezet. Wie zich aansluit, zal groenere en goedkopere elektriciteit krijgen.

Neem deel aan de groepsaankoop voor groenere en goedkopere stroom

Het principe van een groepsaankoop is eenvoudig: als je een grotere hoeveelheid koopt, is het goedkoper... Vandaar het belang om samen elektriciteit aan te kopen, vooral ook omdat de prijs die de Belgische consument voor zijn stroom betaalt, tot de hoogste in Europa behoort. Op basis van de groepsaankopen die nu al gebeuren, schatten we dat elke deelnemer gemiddeld 260 euro kan besparen op zijn jaarlijkse energiefactuur (voor gas en elektriciteit).

Maar de consument zal vooral de garantie hebben dat hij zijn energie koopt bij een leverancier met de groenste stroom op de Belgische markt. Greenpeace heeft namelijk een nieuw klassement van de elektriciteitsleveranciers opgesteld en enkel
degenen met een minimumscore van 12/20 komen in aanmerking. Benieuwd om wie het gaat?

Les gagnants sont...Small is beautiful

De coöperatieve bedrijven, waarvan sommige in de drie gewesten actief zijn, blijven de duurzaamste optie. Dan volgen de intermediaire leveranciers, die zonder dat ze perfect zijn toch een beleid voeren voor de aankoop van hun elektriciteit dat veel duurzamer is dan dat van de ‘grote leveranciers’. Aan het andere uiteinde van het klassement stellen we een zekere status-quo vast bij de giganten die op de Belgische markt aanwezig zijn met de merknamen Electrabel, Luminus, Essent en Nuon. Het hoeft niet te verwonderen dat die bedrijven geen score van 12 op 20 halen en dus zijn uitgesloten bij onze groepsaankoop.

Consument aan zet

Het initiatief Switch to Green is bedoeld om de energiefactuur te verlagen, maar ook om de elektriciteitsmarkt een beetje nieuwe dynamiek in te blazen. Op dit moment heeft de traditionele elektriciteitsleverancier Electrabel nog altijd 70% van de markt in handen. Dat monopolie versterkt een model van elektriciteitsproductie dat in België bijzonder sterk gecentraliseerd is en berust op kernenergie. De recente actualiteit heeft ons er nog eens ten overvloede aan herinnerd dat het nodig is om onze energie op duurzame wijze te produceren...

Switch to Green biedt zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid om daaraan mee te werken. En dat is een goede zaak, want 70% van de Belgische gezinnen is nog niet van energieleverancier veranderd. Nu is het jouw beurt: het voorstel is eenvoudig en bereikbaar met één enkele muisklik!

7 procent van onze elektriciteit in België is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen (cijfers voor 2009).

2 maanden om je in te schrijven voor de groepsaankoop (tot 19 november 2012).

13 procent van de elektriciteit die in Belgie wordt verbruikt en die, moet volgens de doelstellingen van de Europese Unie tegen 2020 afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen.

5 minuten heb je nodig om je in te schrijven voor de groepsaankoop.