Ups and Downs

Vissers in Senegal vieren feeest

UP - Visvangst: De vissers van Thiaroye, in Dakar, hebben goede redenen om te feesten: sinds de nieuwe regering van Senegal maatregelen heeft genomen tegen de overbevissing door grote buitenlandse vissersvloten, raken de netten van de kleine vissers weer gevuld. Een goed beheer van de visgronden is van essentieel belang voor onze oceanen, maar ook voor de bevolking die leeft van de visvangst.

© Dieter  Telemans / Greenpeace

Shell en Gazprom uit Noordpool

UP - Noordpool: Een ijsbeer op de Brusselse Grote Markt eist de bescherming van de Noordpool. Er is heel wat gebeurt sinds deze actie in juni. Voor veiligheidsredenen hebben Shell en Gazprom beslist om hun booroperaties stil te leggen voor dit jaar. Een goede zaak voor de Noordpool en de ijsberen.

© Klaus Holsting / Greenpeace

Vrije meningsuiting: goed nieuws

UP - Vrije meningsuiting: Vier militanten hebben via de Deense rechter een schadevergoeding verkregen. Na een actie in Kopenhagen in 2009 zaten ze drie weken in voorhechtenis, terwijl ze uiteindelijk tot een week celstraf met uitstel werden veroordeeld. Nu kent de rechter compensatie toe voor de volledige periode van de voorhechtenis. Goed nieuws voor de vrije meningsuiting.

© Karuna Ang / Greenpeace

Steeds meer droogtes?

DOWN - Klimaat: Deze foto illustreert de impact van de droogte die deze zomer toesloeg in de VS. Hij is genomen in Iowa, waar hitterecords sneuvelden en waar het in decennia niet meer zo droog is geweest. De ramp trof de hele graanschuur van Amerika, de grootste producent van maïs ter wereld. Er valt een scherpe stijging van de voedselprijzen te vrezen, en dat is in de eerste plaats slecht nieuws voor de armste bevolkingsgroepen.

www.GordonWelters.com

Das Auto niet zo groen

DOWN - transport: Bij de voorstelling van de nieuwe Volkswagen Golf 7 hekelden actievoerders het gebrek aan klimaatambitie bij de Duitse fabrikant. VW kan de uitstoot van zijn nieuwe Golf met een derde verlagen als het zijn beschikbare technologie voor brandstofefficiëntie standaard inbouwt. Neem deel aan de rebellie en vraag aan VW om groen te gaan.

© Greenpeace

Steenkool en klimaat: slecht duo!

DOWN - steenkool: Verrassende actie in North Carolina! Onze zeppelin vliegt over een steenkoolcentrale, in de buurt van het Normanmeer. Op de grond zwaaien actievoerders met vlaggen voor het hoofdkantoor van Duke Energy, een elektriciteitsbedrijf dat nog altijd inzet op steenkool, kernenergie en andere vervuilende energiebronnen. Nochtans zou Duke kunnen kiezen voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.