Shell en Gazprom stoppen met boren in de Noordpool

Onze activisten trotseren het waterkanon van Gazprom, de Russische oliereus.

Onze activisten trotseren het waterkanon van Gazprom, de Russische oliereus.

© Denis Sinyakov / Greenpeace

In het noordpoolgebied werden onze actievoerders met ijskoud water bespoten: ze hadden een omstreden booreiland bezet. Een maand later vernamen we het goede nieuws dat Gazprom en Shell dit jaar niet meer naar olie zullen boren aan de Noordpool. Bekijk de video van een van de acties (in het Engels).

Doe nu een gift... We hebben jou nodig

Met jouw steun hebben we actie gevoerd tegen Shell en Gazprom: in de Noordpool, maar ook hun hoofdzetels. Je bent één van de bijna 2 miljoen mensen die willen dat de Verenigde Naties een resolutie stemmen voor de bescherming van het noordpoolgebied. Oliemaatschappijen en industriële vissersvloten hebben daar namelijk niets te zoeken. Er beweegt iets op het terrein: Shell en Gazprom laten dit jaar hun booroperaties in het noordpoolgebied varen. Goed nieuws dus. 

Maar meer dan ooit is de Noordpool bedreigd. Help ons het gebied beschermen.

- Het poolijs heeft een nieuw smeltrecord bereikt, stelden de wetenschappers van het National Snow and Ice Data Centre vast. Als de trend zich voortzet, zal tijdens de zomer al het ijs op de Noordpool misschien verdwijnen. Zo krijgen de oliebedrijven die hun zinnen gezet hebben op de Noordpool gemakkelijker toegang tot het gebied.
- Shell en Gazprom willen in 2013 hun booractiviteiten op de Noordpool hervatten.