Ik treed op voor Greenpeace

Eric Vandermeulen, thuis.

Eric Vandermeulen, thuis.

© Tim Dirven/Greenpeace

Eric Vandermeulen is pianist. Hij organiseert concerten ten voordele van Greenpeace. Een mooi bewijs van engagement!

Naar het concert? Meer informatie

Wie is Eric Vandermeulen?

Ik woon in Schelle, vlakbij Antwerpen en ben pianoleraar. Ik heb piano leren spelen van mijn vader, die zelf ook leraar was. Daarna heb ik aan het conservatorium gestudeerd en ben ik begonnen met lesgeven. Nu ben ik pianoleraar in de muziekacademie van Berchem en in mijn vrije tijd geef ik concerten.

De klimaatverandering is volgens mij het meest acute milieuprobleem

En binnenkort ga je ook optreden ten voordele van Greenpeace?

Ja, het is allemaal drie jaar geleden begonnen. Ik luisterde naar een radio-interview van Jean Ziegler, die toen de wereld rondreisde voor de Verenigde Naties. In dat interview was hij echt verontwaardigd over al het onrecht dat de meerderheid van de wereldbevolking treft. Toen ik hem hoorde, dacht ik: ik wil ook iets doen. Dus organiseerde ik huiskamerconcerten voor Oxfam.

Nu heb ik beslist om een gelijkaardig initiatief op te starten voor Greenpeace. Op 27 januari 2013 om 15 uur geven we het startschot in de Muziekstudio van deSingel. Ik organiseer dit evenement samen met acteur Jordi Daems: terwijl ik muziek speel, vertelt hij korte, grappige verhaaltjes over de absurditeit van het leven. Wij wilden geen verhalen over het milieu. Andere mensen en organisaties vertellen die veel beter dan wij. We gaan voor een volle zaal: 160 toeschouwers. De opbrengst is voor Greenpeace. Naderhand verhuren we onszelf aan al wie een gezellige avond in zijn huiskamer wil organiseren, ten voordele van Greenpeace.

Waaraan zou volgens jou Greenpeace de opbrengst moeten besteden?

Aan het klimaat. Ik heb echt het gevoel dat dat het meest acute probleem is vandaag. Een professor die ik onlangs ontmoette, bevestigde dit: “Het is wetenschappelijk bewezen dat het de verkeerde kant uitgaat met het klimaat.” Het waterpeil stijgt, er vinden steeds meer orkanen plaats, en zelfs in België begin je het te voelen. Natuurlijk liggen andere milieuproblemen mij ook na aan het hart: het uitsterven van diersoorten of de verloedering van de landbouw.

Ben je nog op andere manieren voor het milieu geëngageerd in je vrije tijd?

Eric VandermeulenNaam:

Eric Vandermeulen

Leeftijd:

52 jaar

Beroep:

pianoleraar

Hobby's:

piano spelen en optreden, lezen, films kijken en schrijven

Ja, vooral in mijn dagdagelijkse leven. Mijn vrouw en ik hebben geen auto, we winkelen op een milieubewuste manier, we kopen biovoedsel en proberen zo vegetarisch mogelijk te eten, we reizen per trein, nooit met het vliegtuig... En niet te vergeten: we zijn lid van een zeer mooi initiatief, de plukboerderij: je betaalt een jaarlijks bedrag en je mag naar eigen behoefte plukken op de boerderij!

Probeer je tijdens je concerten jouw publiek te mobiliseren?

Ik leg enkel uit dat de opbrengst naar ‘het goede doel’ gaat. Mensen die graag meer willen weten komen dat meestal achteraf persoonlijk vragen.