Paspoppen Zara staken tegen gifmode

Wereldwijde acties tegen Zara: hier in de Nieuwstraat, in Brussel

Wereldwijde acties tegen Zara: hier in de Nieuwstraat, in Brussel

© Dirven/Greenpeace

24 november: Overal ter wereld komen de paspoppen van Zara op straat. Ze eisen van de grootste modeketen dat ze zo snel mogelijk haar kledingproductie 'ontgift'. Een actie die al resultaat heeft opgeleverd.

Detox Na Zara is het aan Levi's!

De grootste modeketen ter wereld Zara en het moederbedrijf Inditex beloofden na amper negen dagen van publieke druk om tegen 2020 de lozing van schadelijke chemicaliën uit hun volledige productieketen te bannen.

Het nieuws van Zara komt amper negen dagen nadat Greenpeace zijn rapport "Toxic Threads: The Big Fashion Stich-Up" presenteerde in Beijing op 20 november. Sindsdien hadden meer dan 315.000 mensen zich achter de campagne geschaard. Tienduizenden mensen waren actief op Facebook en Twitter, en meer dan 700 mensen protesteerden voor Zara-winkels overal ter wereld, ook in de Nieuwstraat in Brussel.

Greenpeace liet stalen analsyeren, met verontrustende resultaten: Bepaalde kledingstukken van Zara bevatten sporen van nonylfenolethoxylaten (NPE’s) die kunnen afbreken tot hormoonverstorende chemicaliën. Daarnaast werden er ook sporen van een kankerverwekkend amine ontdekt, afkomstig van het gebruik van bepaalde textielververf. Die chemicaliën vervuilen het water in de productielanden zoals China en Mexicio, maar bij het wassen van de kleren hier bij ons. Bij heel wat andere merken zoals Levi’s, GAP en Calvin Klein is dat ook het geval, zo blijkt uit ons rapport.

Lees de samenvatting van “Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-up

Detox schakelt versnelling hoger

Sinds de lancering van de Detox-campagne in 2011 is Zara het achtste merk dat belooft om zo snel mogelijk kleding te maken zonder watervervuiling. De doelstelling is om van grote modemerken en hun leveranciers te eisen dat ze alle schadelijke stoffen uit hun productieketen halen tegen 2020.

Als Zara durft kiezen voor gifvrije mode, wat houdt de andere dan nog tegen om hetzelfde commitment aan te gaan? GAP, Levi’s en Victoria’s Secret, jullie zijn gewaarschuwd.

Wordt vervolgd.