Hoop voor de Sumatraanse tijger

Er blijven amper 400 Sumatraanse tijgers over.

Er blijven amper 400 Sumatraanse tijgers over.

Greenpeace/REX/Richard Austin

Dankzij jullie boeken we overwinningen. Zoals onlangs de belofte van Delhaize voor een betere bescherming van het woud!

Doe mee! Neem deel aan onze online acties


Het is zover, Delhaize doet mee! De Belgisch-internationale warenhuisketen heeft haar gloednieuwe beleid voor de aankoop van verantwoorde palmolie bekendgemaakt. Met zijn nieuwe beleid wil het bedrijf met hoofdzetel in Brussel deze trend duidelijk keren: het gaat in de eerste plaats van zijn leveranciers eisen dat ze vanaf eind 2015 100% traceerbare palmolie gebruiken en zal er tegelijk naar streven om tegen uiterlijk 2018 80% van zijn verbruik te dekken met ‘ontbossingsvrije’ palmolie. Dat is goed nieuws voor het tropisch oerwoud in Indonesië en ook voor de diersoorten die er wonen, zoals de 400 laatste Sumatraanse tijgers.

De druk van Greenpeace en van klanten van Delhaize heeft dus begin dit jaar zijn vruchten afgeworpen. Op drie weken tijd – van eind januari tot half februari – kreeg de nieuwe CEO van Delhaize meer dan 25.000 e-mails van klanten die hem vroegen om zo snel mogelijk een ‘nulontbossingsbeleid’ in te voeren. Greenpeace had de publieke opinie in oktober al gewezen op het verband tussen de verwoesting van het Indonesische woud en sommige Belgische bedrijven (zoals Delhaize en Colruyt, maar ook de Franse keten Carrefour). Maar dit succes hebben we samen behaald!

Delhaize wijst de weg. We hopen dat andere bedrijven, zoals Colruyt en Carrefour, zich ook ertoe zullen verbinden om een duidelijk en ambitieus nulontbossingsbeleid te ontwikkelen. Alleen op die manier zal het ons lukken om de oliepalmsector te hervormen”, zegt Jonas Hulsens, bij Greenpeace België verantwoordelijk voor de bossencampagne.

Wie volgt na Delhaize?

De belofte van Delhaize schept hoe dan ook een belangrijk precedent. Met meer dan 3000 winkels in tien landen en drie continenten is Delhaize niet zomaar een gewone consument van palmolie. Het gaat hier ook om een wereldspeler op het vlak van voedseldistributie en de eerste internationale supermarktketen die zich openlijk verbindt tot nulontbossing met volledige traceerbaarheid.

Positieve spiraal

In 2013 had onze bossencampagne al een positieve spiraal op gang gebracht. Enkele bekende internationale bedrijven namen allerlei maatregelen om een eind te maken aan de vernietiging van het Indonesische woud. Zo beloofden APP (een wereldgigant uit de papiersector), Unilever (producent van Dove-zeep) en Ferrero (de producent van Nutella) elk op hun beurt de nodige stappen te zetten om niet langer bij te dragen aan de ontbossing. Ook Wilmar International, de grootste handelaar in palmolie ter wereld, kondigde eind 2013 een nieuw beleid aan dat het woud en de veengebieden wil beschermen.

De druk mag niet afnemen

De voorbije maanden is de balans op het vlak van onze bossencampagne dus ongetwijfeld positief, maar dat betekent niet dat we de druk nu laten varen. We zullen er zeker op toezien dat Delhaize al zijn beloften nakomt en ook zo snel mogelijk zijn doel bereikt. Je mag er zeker van zijn dat het succes dat we samen met jou hebben behaald ons nog sterker motiveert om hetzelfde te blijven doen met andere bedrijven, en om het Indonesische woud de komende maanden zo goed mogelijk te beschermen. Blijf ons dus volgen en steunen!