Aktivistimme Olkiluodossa

Tiimi

Erikoisartikkeli - huhtikuu 11, 2011
Greenpeacen aktivistit lähtivät yllätysvierailulle Olkiluodon ydinvoimalle osoittaakseen alueen turvallisuuspuutteet. Sini ja Rosa menivät voimala-alueelle sisään ja ilmaisivat mieltään ydinvoimaa vastaan.

Sini Saarela

29 v.

Greenpeacen aktivisti Sini

Olen ollut Olkiluodon voimala-alueella useamman kerran. Ensimmäisen kerran 2005, ja toisen kerran 2007 Olkiluoto 3:n rakennustyömaan nosturissa, jossa vietin viisi vuorokautta. En viime kerralla ajattelut yhtään että alueelta voisi saada säteilyä. Joimme voimala-alueelle satanutta sadevettä. Olkiluodon rakennustyö oli aivan alussa, ja siitä sai sellaisen tunnelman että muurahaispesäkin näyttää paremmin organisoidulta työmaalta. Mielestäni Teollisuuden Voiman pitäisi tunnustaa se tosiasia, ettei ydinvoiman rakentaminen Suomessa ole turvallista. Suomeen voi yhtälailla tulla vika sähkönsyötössä kuin muuallakin, tai jäähdytystä ei pystytä järjestämään.

Olen ympäristöaktivisti, ja olen tehnyt pitkään erilaisia vapaaehtoishommia. Työskentelen ympäristöjärjestössä, ja ydinvoima on sellainen asia joka on lapsesta asti pelottanut. Olen kylmän sodan ja Tshernobylin ajan lapsi. Vaikka en silloin aivan ymmärtänyt mistä on kyse, niin pelko kehittyi ydinvoimaa kohtaan. Olen luontoihminen ja kesäisin vietän aikaa metsässä. Olen ihan tavallinen tyyppi, mutta minulle ei riitä vaikuttamiseksi äänestäminen kerran neljässä vuodessa.

Rosa Gierens

22 v.

Greenpeacen aktivisti Rosa

Opiskelen meteorologiaa ja olen ihan tohkeissani säästä. Olin Loviisan ydinvoimalan alueella vuosi sitten ensi kertaa vastustamassa ydinvoimaa. Palloilimme aika pitkään ydinvoimalan liepeillä ennen kuin kukaan huomasi. Se oli ensimmäinen kerta kun kävin ydinvoimala-alueella, ja olin yllättynyt siitä kuinka kauan sain oleilla siellä. Lähetimme tiedotteen ja toiminnastamme kerrottiin paikallisradiossa, jolloin vartijat ja poliisit tulivat hakemaan meidät pois.

Lähden uudestaan, koska haluan osoittaa kuinka turvattomia nämä laitokset ovat. Energiatuotannon keskittäminen yksittäisiin erittäin haavoittuvaisiin laitoksiin on mielestäni tosi huono idea, ja haluan käydä katsomassa kuinka haavoittuvia voimalat oikeasti ovat. Nämä Olkiluoto kolmosen ongelmat ovat sen verran vakavia että rakentaminen kannattaisi pysäyttää, ja harkita vakavasti kannattaako reaktoria rakentaa loppuun.

 

 

Petteri Pykäläinen

41 v.

Greenpeacen aktivistit Rosa, Sini ja Petteri suunnittelemassa mielenilmaisua Olkiluodossa 10/04/2011

Olen pienestä pitäen pelännyt ydinvoimaa. Olen ollut mukana useammassa mielenosoituksessa ydinvoimala-alueilla. Mielestäni on aina hyvä aika osoittaa mieltään ydinvoimaa vastaan - etenkin nyt, kun eduskuntavaalit ovat tulossa. Kyllä TVO saisi lopettaa kokonaan Olkiluoto kolmosen rakentamisen. Olen todella huolissani mitä tapahtuu kun prototyyppireaktori käynnistetään. Seuraavaksi aion osallistua ydinvoiman vastaiseen mielenosoitukseen Tshernobylin ydinvoimaonnettomuuden 25-vuotismuistopäivänä 26.4. Helsingissä.

 

Matti Pekkanen

23 v.

Greenpeacen aktivisti Matti

Opiskelen TKK:lla automaatio- ja systeemitekniikkaa. Olin koulun kanssa vierailemassa Olkiluodossa 2010, jossa kehuttiin turvajärjestelyjen olevan kehitetty niin, ettei Greenpeace pääse enää sisään. Kuukautta myöhemmin Greenpeace kävi Olkiluodossa osoittamassa voimalan turvallisuuspuutteet, ja itse olin mukana Loviisan ydinvoimalalla päivää myöhemmin.

Olimme saarella missä voimala sijaitsee, lopuksi aivan aidan vierellä. Emme yrittäneet päästä sisälle, mutta se olisi ollut todella helppoa. Otimme kuvan banderollin kanssa. Yksi vartija tuli paikalle, ja kutsui poliisit. Suomi tarvitsee kestäviä energiaratkaisuja, eikä ydinvoima ole sellainen. En halua jättää ydinsaastetta tuleville sukupolville. On parempiakin ratkaisuja.

 

 

Aiheet