Suomalaista energiakeskustelua hallitsee ”There Is No Alternative”-dogmi, jonka mukaan ydinvoimalle tai turpeenpoltolle ei vain yksinkertaisesti ole realistisia vaihtoehtoja. Tällaisen TINA-ajattelun mukaan energiansäästössäkin Suomessa on jo tehty kaikki mahdollinen ja uusiutuvaan energiaan ainakaan ei kannata satsata. Vaihtoehtoja kuitenkin on. Jos emme halua ajaa maapalloamme globaaliin ilmastokaaokseen, tälle vaihtoehdolle ei ole vaihtoehtoa. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen on ainut tie. Kaikki muu on vain tosiasioiden kieltämistä ja pään pensaaseen pistämistä.

Greenpeace julkaisi eilen Energy [R]evolution 2012 on skenaario, jossa esitetään teknisesti toteutettavissa oleva polku tulevaisuuden energiantuotannolle. Raportin suomenkielinen yhteenveto on luettavissa täällä. Energy [R]evolution osoittaa, että maailman tarvitsema energia on mahdollista tuottaa sekä teknisesti että taloudellisesti uusiutuvalla energialla. Lisäksi pitkällä aikavälillä uusiutuvilla tuotetun energian hinta on huomattavasti perinteisillä energialähteillä tuotettua energiaa halvempaa. Uusiutuviin energianlähteisiin siirtyminen saa aikaan huomattavat säästöt esimerkiksi polttoainekustannuksista ja lisäksi vapauttaa meidät fossiilisten polttoaineiden hintaheilahtelujen ongelmista. Tämä kaikki sen lisäksi, että pysäytämme ilmastonmuutoksen.

Skenaariossa CO2-päästöt vähenevät 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä mitattuna vuoden 1990 tasosta. Tämä saavutetaan energiatehokkuutta parantamalla ja uusiutuvien energian käyttöä lisäämällä. Ydinvoimaa ei tarvita, ei myöskään arktista öljyä, turvetta, öljyhiekkaa tai riskialtista syvänmeren öljynporausta.

Skenaarion toteuttamiseen tarvitaan kuitenkin poliittista tahtoa. Meillä täytyy olla rohkeutta päättää, että emme enää tee jättimäisiä investointeja vanhaan teknologiaan, kuten ydinvoimaan tai hiilivoimaan. Investoinnit näihin hankkeisiin sitovat kätemme vuosiksi eteenpäin väistyvään tekniikkaan. Sekä fossiilisia polttoaineita että ydinvoiman polttoaineeksi tarvittavaa uraania on maailmassa rajallisesti. Kun ne loppuvat, meidän on joka tapauksessa tuotettava energiaa uudella tavalla. Miksi tuhlaamme siis aikaa ja rahaa välikauden ratkaisuihin, kun voimme siirtyä suoraan käyttämään uusiutuvaa energiaa hyödyntävää tekniikkaa? Siirtymäkauden ratkaisuilla ainoastaan lykkäämme väistämätöntä ja siinä sivussa tuhoamme ilmastomme. Peruuttamattomasti.

Energiavallankumoukselle ei ole vaihtoehtoa. Lopetetaan siis selittelyt ja tartutaan toimeen!